U bent hier

1.000 trajecten voor werkzoekenden om rijbewijs B te behalen

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen
15.07.2021 - 13.36u
Door: Herman Gezelle

Bij heel wat vacatures wordt naar een rijbewijs B gevraagd. Maar lang niet alle werkzoekenden beschikken daarover.

Van de 188.000 werkzoekenden zonder werk, duidden slechts 110.000 werkzoekenden aan dat ze over een rijbewijs B beschikken. De anderen hebben niet aangeduid dat ze over een rijbewijs beschikken of heeft er geen.

Daar wil minister van Werk Hilde Crevits samen met VDAB iets aan doen. Voor heel wat knelpuntberoepen is een rijbewijs B vaak een vereiste. Er wordt budget vrijgemaakt voor minstens 1.010 trajecten waar werkzoekenden kunnen instappen om hun rijbewijs te behalen.

"Een rijbewijs is voor veel jobs een belangrijk element, vooral voor knelpuntberoepen. Toch zijn er nog teveel werkzoekenden die geen rijbewijs hebben. Daarom maken we het mogelijk voor minstens 1.000 werkzoekenden om een traject te volgen om dat rijbewijs te halen. Zo verlagen we de drempel naar een job." – Hilde Crevits

In de afgelopen 12 maanden werden 286.830 vacatures rechtstreeks aan VDAB gemeld.

Bij 57.085 van die vacatures verwachtte de werkgever dat de kandidaat over een rijbewijs B beschikt. Van de 187.697 werkzoekenden zonder werk, hebben 110.048 aangegeven dat ze over dat rijbewijs beschikken. De overige 77.649 werkzoekenden duidde dat niet aan of beschikt niet over een rijbewijs B.

Veel werkzoekenden zonder een rijbewijs ervaren dat als een drempel in hun zoektocht naar werk.

Mobiliteit is belangrijk op de arbeidsmarkt in Vlaanderen, en het openbaar vervoer reikt ver maar heeft beperkingen. Voor sommige beroepen is het absoluut noodzakelijk om over een rijbewijs B te beschikken, of jobs met avond- of nachtwerk wanneer openbaar vervoer minder of geen optie is.

Denk bijvoorbeeld aan elektriciens, onderhoudstechniekers of bewakingsagenten. Voor deze beroepen is het belangrijk om zo snel mogelijk te starten met een traject om een rijbewijs B te behalen.

Daar wil Vlaams minister van Werk Hilde Crevits werk van maken. Minister Crevits maakt een budget van ruim 4 miljoen euro vrij waarmee VDAB minstens 1.010 en maximum 1.500 trajecten kan opstarten die werkzoekenden de kans geven om hun rijbewijs B te behalen.

De investering past binnen het relanceplan 'Alle hens aan dek' waarmee de minister de arbeidsmarkt een boost wil geven tijdens en na de coronacrisis.

Om deze uitdaging aan te gaan, werkt VDAB samen met Federdrive, de federatie van rijscholen. VDAB screent de werkzoekenden en leidt ze toe naar Federdrive. De screening gebeurt door een bemiddelaar van VDAB en is afhankelijk van voorwaarden die bepaald worden volgens de noden per sector.

In zo goed als elke sector is één van de voorwaarden het volgen van een opleiding, een vorm van werkplekleren zoals IBO en/of een concrete vacature waarvoor een rijbewijs B noodzakelijk is om in aanmerking te komen voor de job. Het gaat steeds om werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering die niet beschikken over een geldig rijbewijs B.

Vervolgens start Federdrive een traject op waarbij ze bepalen of zowel een rijopleiding voor theorie alsook praktijk nodig is, of enkel een praktijkopleiding. Daarna gaan ze op zoek naar een erkende rijschool.

Op het einde van het traject volgt het rijexamen. De eerste werkzoekenden zullen vanaf september kunnen starten in een traject.

Jeroen Smeesters, voorzitter van Federdrive-Vlaanderen: "Federdrive is bijzonder fier mee te kunnen werken aan dit maatschappelijk zeer relevant project. Haar leden vertegenwoordigen in totaal 196 rijschoolzetels met meer dan 1.500 professionele lesgevers.

Het is voor Federdrive dan ook een logische samenwerking tussen VDAB en de sectorvereniging. Federdrive staat in voor de volledige opvolging van de kandidaten en selecteert kwalitatieve en erkende rijscholen om de rijopleiding uit te voeren en zo de kandidaten op te leiden tot veilige bestuurders."

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder van VDAB: "Een rijbewijs B kan voor een werkzoekende een heel groot verschil betekenen voor zijn of haar kans op werk. Daarom vinden we het goed dat we hierop kunnen inzetten.

We doen dat heel gericht, gelinkt aan een opleiding, aan werkplekleren, en waar mogelijk met het oog op het invullen van een concrete vacature zodat het behalen van een rijbewijs B ook meteen resulteert in tewerkstelling."

imageMeer nieuws

Wedstrijden provinciaal voetbal Kempen Neteland

Kempen regio | Neteland 26.11.2021 - 19.19u reading time3min

3 Amateur B

HBBC afgelastingen door covid

Herentals 26.11.2021 - 18.44u

Al 1 geval van zorgwekkende nieuwe coronavariant in ons land

Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 26.11.2021 - 16.24u

Sciensano : 'Impact van COVID-19-vaccins in België'

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 26.11.2021 - 14.59u

Natuurpunt Vorselaar : boomplantactie Lovenhoek zaterdag

Neteland | Vorselaar 26.11.2021 - 14.19u

Autosalon gaat dan toch niet door: "Covidsituatie is niet ideaal"

 Autosalon gaat dan toch niet door: "Covidsituatie is niet ideaal"
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 26.11.2021 - 11.52u

Olense kerststallentocht afgelast

Olen 26.11.2021 - 10.45u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto