Vlaams Instituut Gezond Leven, Sport Vlaanderen, Vlaamse Logo's en Agentschap Zorg en Gezondheid lanceren grote beweegcampagne: '10.000 stappen: Elke stap telt'

'Een groot deel van de Vlamingen beweegt nog te weinig', klinkt het.  'Daarom slaan het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, Sport Vlaanderen, de Vlaamse Logo's en het Agentschap Zorg en Gezondheid de handen in elkaar om mensen in beweging te zetten.

Afgelopen zondag werd de 4 jaar durende campagne gelanceerd, waarbij 10.000 stappen centraal staat.

218 Vlaamse steden en gemeenten (73%) doen mee waarvan 19 Kempense gemeenten.

Zij engageren zich om beweegvriendelijkere buurten uit te bouwen. Onder het motto 'Elke stap telt!' motiveren ze dit eerste jaar hun inwoners met straatsignalisaties om meer stappen te zetten.

10.000 stappen: elke stap telt!

Slechts 64% van de volwassenen haalt de aanbevolen beweegnorm van 150 minuten matig tot hoog intensief bewegen per week. Iets minder dan de helft beweegt met andere woorden nog te weinig.

Daar wil de Vlaamse overheid wat aan doen. Het Vlaams Instituut Gezond Leven, Sport Vlaanderen, de Vlaamse Logo's en het Agentschap Zorg en Gezondheid blazen daarom de komende vier jaar de alom bekende 10.000 stappen-campagne nieuw leven in.

Stappen zetten is namelijk de laagdrempeligste manier om dagelijks tot de aanbevolen hoeveelheid beweging te komen.

Ook in de Kempen doen de gemeenten Arendonk, Balen, Beerse, Dessel, Stad Geel, Grobbendonk, Herselt, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Mol, Olen,
Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Vosselaar en Westerlo mee.

Zij engageren zich om beweegvriendelijkere buurten uit te bouwen en om hun inwoners te motiveren om elke dag voldoende stappen te zetten. Het getal 10.000 is een streefdoel, maar ook als je dat cijfer niet haalt is elke stap extra al goed voor de gezondheid. Vandaar de slogan van de nieuwe campagne: 'Elke stap telt!'.

Subtiele duwtjes in de rug

Tijdens de campagne zal de focus elk jaar op een ander thema liggen. Zo zullen de gemeenten aan de slag gaan met beweegroutes, gezonde mobiliteit en lokale beweegacties.

In dit eerste jaar zullen ze de boodschap 'Elke stap telt!' zichtbaar maken in het straatbeeld. Straatsignalisaties laten zien dat kleine afstanden tussen nuttige locaties in de buurt ook extra stappen opleveren.

Zo kunnen mensen bijvoorbeeld zien hoeveel stappen ze zetten van de bibliotheek tot aan het gemeentehuis. Of tussen de bakker en de slager.

"Door mensen via straatsignalisaties subtiele duwtjes in de rug te geven, motiveren we ze om meer te bewegen. Die succesvolle techniek heet nudging: via kleine aanpassingen in de omgeving ons gedrag richting gezonde keuzes sturen", vertelt Annelies Vandenberghe, expert beweging van Gezond Leven.

Stap voor stap voldoende bewegen

Met de campagne hopen de organiserende partners meer Vlamingen de aanbevolen beweegnorm van wekelijks 150 minuten matig tot hoog intensief bewegen te laten behalen.

Bij matig intensief bewegen horen bijvoorbeeld zwemmen, elektrisch fietsen of stappen aan een goed tempo. Hoog intensief bewegen is bijvoorbeeld joggen, stevig doorfietsen of spitten in de tuin.

Hoe ouder we worden, hoe minder we bewegen. Nochtans is beweging een belangrijk element van een gezonde levensstijl. Het belang ervan is tijdens de coronacrisis nog maar eens bewezen: mensen met een ongezonde levensstijl lopen meer risico om ernstig ziek te worden bij een besmetting.

"Bovendien levert voldoende bewegen nog een heel pak andere voordelen op. Je voelt je beter in je vel en je slaapt beter. Al stappend krijg je meer sociaal contact, zorg je voor minder vervuiling en lawaai van auto's en zo maak je de buurten en straten leefbaarder", licht Annelies Vandenberghe van Gezond Leven toe.

Ook de Kempenaar kan meedoen

Ook de Kempenaar kan met deze campagne meer aandacht vragen voor een beweegvriendelijke buurt. Er zijn leuke raamaffiches gemaakt die aangeven waarom elke stap telt.

Inwoners kunnen ze ophangen en laten zien waarom elke stap voor hen telt. De affiches zijn te verkrijgen in de deelnemende gemeenten of op www.10000stappen.be.