U bent hier

1001 leerlingen met en zonder handicap sporten samen in vier provinciale domeinen

Mol | Neteland | Provincie Antwerpen
17.05.2017 - 22.10u
Door: Mark Jaspers

Provincie Antwerpen sensibiliseert jongeren via vier inclusieve sportdagen over G-sport. Onder het motto 'jong geleerd is oud gedaan' organiseert het G-sportfonds van provincie Antwerpen vier inclusieve sportdagen in evenveel verschillende provinciale domeinen: Zilvermeer (Mol), De Nekker (Mechelen), De Schorre (Boom) en het Sportcentrum Peerdsbos (Brasschaat).

Tijdens een inclusieve sportdag sporten jongeren met en zonder handicap samen en leren ze elkaars mogelijkheden en beperkingen kennen. Verspreid over vier sportdagen doen zo'n 1001 leerlingen een inclusieve sportervaring op.

Op donderdag 18 mei verzamelen leerlingen uit zeven verschillende scholen en instellingen in het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer in Mol voor de eerste inclusieve sportdag. Dan vormen groepjes van 10 leerlingen uit het regulier onderwijs en 5 leerlingen uit buitengewoon onderwijs telkens een team. Het geeft hen de kans om op een speelse manier te ervaren hoe het is om te sporten met een handicap. Na de eerste inclusieve sportdag in het Zilvermeer volgen nog drie andere sportdagen:

Op dinsdag 30 mei leven 300 sportievelingen zich uit in het Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker in Mechelen.

Op donderdag 1 juni ontdekken 217 leerlingen het Provinciaal Sportcentrum Peerdsbos in Brasschaat.

De laatste inclusieve sportdag is voorzien in het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre op dinsdag 6 juni waar 176 leerlingen present tekenen.

"De inclusieve sportdagen zijn er om jongeren met een handicap aan het sporten te krijgen. Maar ook om leerlingen zonder handicap te laten kennismaken met G-sport," legt gedeputeerde voor sport Bruno Peeters uit. "Tijdens een inclusieve sportdag ligt de focus op talenten van de G-sporters in plaats van op hun beperkingen. Sport is immers de ideale manier om te tonen waar ze goed in zijn. Door jongeren met en zonder handicap te tonen dat G-sport heel normaal is, ontdekken ze dat sporten en bewegen belangrijk en leuk is voor iedereen!"

De sportdagen zijn gericht naar leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van het lager onderwijs, kinderen van minimum 10 jaar uit het buitengewoon onderwijs (type 1, 2, 3 en 9) en sportievelingen uit dagcentra. In totaal zullen ongeveer 1001 leerlingen een unieke G-sportervaring opdoen.

Provinciale domeinen spelen hun sportieve hun troeven uit

Alle leerlingen krijgen een pakket met een viertal sporten aangeboden, zowel binnen als buiten. De provinciale domeinen spelen tijdens de inclusieve sportdagen graag hun troeven uit. In het Sportcentrum Peerdsbos proeven deelnemers van muurklimmen, mountainbiken, curling en circustechnieken. Het Zilvermeer leent zich uitstekend voor watersporten zoals kajakken en zeilen, maar ook minigolf, strandvoetbal en strandnetbal. In De Nekker is er een vlottentocht en een touwenparcours, maar ook tennis, badminton, boccia, katapultschieten en boogschieten. In De Schorre kunnen de leerlingen onder andere avontuurlijk klimmen, longboarden, kickbiken en waterfietsen. De activiteiten zijn dus gevarieerd, sportief en avontuurlijk!

Provinciaal G-sportbeleid werpt vruchten af

De provincie Antwerpen telt vandaag maar liefst 269 sportclubs met een specifieke werking gericht naar sporters met een handicap. Een ongezien succes én het bewijs dat G-sport meer dan ooit de lift zit. Het provinciebestuur hoopt met de organisatie van inclusieve sportdagen dat nog meer leerlingen uit het buitengewoon onderwijs de weg vinden naar één van deze sportclubs en naar een duurzame sportbeoefening.

Je kunt als journalist aanwezig zijn op de eerste inclusieve sportdag in het Zilvermeer in Mol op donderdag 18 mei om 11 uur. Gelieve je vooraf aan te melden bij het perscontact onderaan dit persbericht. In het kader van de wet op de privacy vragen we je immers om vooraf toestemming te vragen om te mogen filmen en/of te fotograferen.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer : Donderdag 18 mei om 11 uur

Waar : Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer, Zilvermeerlaan 2, 2400 Mol

Meer info : www.sportcentrumpeerdsbos.be

imageMeer nieuws

Kapping bomen bossen rond Sport Vlaanderen en Hidrodoe.

Herentals | Neteland 24.11.2017 - 16.59u

Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘De Weeën’ gaat voluit

Neteland | Olen 24.11.2017 - 16.57u

Is slimme elektronica veilig? "Bijna elke seconde een aanval"

Is slimme elektronica veilig? "Bijna elke seconde een aanval"
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 24.11.2017 - 16.54u

Kassa's leeggeroofd bij Domein De Putten in Kasterlee

Kassa's leeggeroofd bij Domein De Putten in Kasterlee
Kasterlee | Neteland 24.11.2017 - 16.53u

Politie Neteland week nultolerantie

Politie Neteland week nultolerantie
Herentals | Neteland 24.11.2017 - 16.50u

HYC dit weekend

HYC dit weekend
Herentals | Neteland 24.11.2017 - 14.19u

Nationale en Provinciale voetbalwedstrijden dit weekend

Nationale en Provinciale voetbalwedstrijden dit weekend
Kempen regio | Neteland 24.11.2017 - 14.14u

Maatregelen steunzones creëren al meer dan 4.300 jobs

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 24.11.2017 - 08.57u

Valiente en GD Brands veroveren Canarische eilanden en Vlaanderen met exclusieve ijsemmers

Valiente en GD Brands veroveren Canarische eilanden en Vlaanderen met exclusieve ijsemmers
Geel | Herentals | Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.11.2017 - 03.19u

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto