'Het belang van de standaardtaal'

De feestrede van Luc Devoldere was een pleidooi voor de standaardtaal als een essentieel element voor de Vlaamse cultuur en de Vlaamse gemeenschap. De taalsituatie in Vlaanderen is complex en gecompliceerd. De meeste Vlamingen spreken anno 2013, dialect, tussentaal en/of standaardtaal. Ook de geschreven taal kent, met de komst van de computer en de sociale media, vele varianten. 

Daar is op zich niets fout mee. Variëteiten en registers bestaan nu eenmaal. Ze verrijken onze taal. Binnen andere talen treffen we vergelijkbare verschillen aan.  Toch is het de overtuiging van Luc Devoldere dat anno 2013 in Vlaanderen één variëteit van het Nederlands extra ondersteuning kan gebruiken: de standaardtaal. 
Die standaardtaal kan echter niet altijd meer rekenen op de steun en de zorg van de spraakmakende groepen die de verantwoordelijkheid hebben deze standaardtaal in de openbare ruimte uit te dragen. De feestrede was dan ook een oproep aan alle Vlamingen voor een correct en aangepast taalgebruik.

Luc Devoldere (1956) is classicus van opleiding en hoofdredacteur van het cultuurtijdschrift "Ons Erfdeel" en afgevaardigd bestuurder van de gelijknamige stichting ter bevordering van het Vlaamse cultuurleven. 
Hij profileerde zich binnen de Vlaamse letteren voornamelijk als essayist. Devoldere is auteur van talloze bijdragen in culturele en litteraire tijdschriften en in krantenbijlagen.Uit deze artikels, die getuigen van een grote eruditie, een fijne perceptie en een scherpe analyse, spreekt de gedrevenheid van de intellectueel die pleit voor een samengaan van onze rijke traditionele cultuur en de vernieuwingen en uitdagingen van de moderne samenleving.  

Guldensporenslag 11 juli 1302

Op 11 juli 1302 versloegen de milities van de Vlaamse steden en gemeenten, die voornamelijk bestonden uit voetvolk van ambachtslieden en boeren, een leger van Franse ridders te paard, aan de Groeningekouter bij Kortrijk.  Op het slagveld werden nadien honderden gouden sporen teruggevonden, maar de naam Guldensporenslag wordt pas in de loop van de negentiende eeuw algemeen gebruikt.

Deze veldslag moet worden gezien als een episode in de strijd van het voormalige graafschap Vlaanderen tegen de politiek van de Franse koningen om het graafschap aan te hechten bij het Franse kroondomein.