Scholieren, studenten en grootouders hebben zich in Brussel verzameld voor de zesde mars voor het klimaat. Volgens de Brusselse politie zijn er ongeveer 11.000 deelnemers. Het enthousiasme blijft groot, niet alleen bij jongeren uit de middelbare school. Er worden ook veel studenten uit het hoger onderwijs verwacht.

Net zoals bij vorige edities trekt de mars van klimaatspijbelaars van Brussel-Noord naar Brussel-Zuid, door het hart van de hoofdstad. Startpunt is de Koning Albert II-laan, bij het station Brussel-Noord.

Er zijn veel betogers op de been, volgens de Brusselse politie gaat het om 11.000 mensen. "We moeten niet elke keer met 30.000 zijn, maar we moeten wel de druk blijven opvoeren", zegt boegbeeld Anuna De Wever.

"Het is van de pot gerukt te stellen dat ons protest gekaapt wordt door radicaal links. Het is normaal dat er veel linkse mensen bij zitten, zij geven om het milieu. Maar dit is het meest globale onderwerp ooit dus het maakt niet uit of je rechts, liberaal of conservatief bent", zegt De Wever.

"Gisteren heb ik een gesprek gehad met de nieuwe Vlaamse minister Koen Van den Heuvel en daar was ik heel tevreden over. Ik zag bij hem dezelfde frustratie als bij mij zag en hij begrijpt dat de situatie urgent is."

Naast Youth for Climate roept nu ook Students for Climate in alle studentensteden en in de hogescholen en universiteiten op om te protesteren. De studenten willen tonen dat ook zij voor de volle 100 procent achter de eis voor een ambitieuzer klimaatbeleid staan. Students for Climate gaat nog verder en wil dat het volgende klimaatakkoord ook sociaal rechtvaardig is. "Een vlakke brandstofverhoging bijvoorbeeld treft enkel de sociaal zwakkeren", stelt oprichter Bakou Mertens.

"Vanaf volgende week gaan we in elke studentenstad debatten houden over mogelijke oplossingen. We zullen hier ook over stemmen om zo een algemeen beeld te krijgen van wat er leeft en hoe het wordt gedragen."

Het valt op dat zowat alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn. Ook lagereschoolkinderen en senioren betogen voor een betere toekomst en meer klimaatambitie.

Tussen de Grootouders voor het Klimaat staat ook oma van vijf en ex-politica Mieke Vogels. "De politici moeten wakker geschud worden, want er is nog geen sense of urgency. De jongeren schoppen tegen het geweten van de ouderen en de politici en daar wil ik aan meedoen. De politici kunnen niet zeggen dat er geen draagvlak is. Dat moet je als politici zelf creëren", zegt Vogels.

De NMBS zette ditmaal geen extra treinen in om de mogelijke massa te vervoeren. "Op basis van de reizigers die we verwachten, moet het normale treinaanbod volstaan", zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. (VRTNWS)