U bent hier

11e De Preekstoel : successtory krijgt stevig vervolg

Herentals | Kempen regio | Vlaanderen
31.05.2019 - 10.07u
Door: Lex Verellen

Vorig jaar vierde Heilige Huisjes de 10e editie van De Preekstoel. 88 sprekers kwamen in de loop van de voorbije tien jaren op de preekstoel van de Sint-Waldetrudiskerk hun persoonlijk antwoord formuleren op de vraag Wat betekent het voor mij wanneer ik zeg: "Ik ben Christelijk gelovig?".

De preekstoel doet al 10 jaar tijdens de zomervakantie wekelijks de grote Sint-Waldetrudiskerk zo goed als vollopen met honderden toehoorders van heinde en ver.

Overtuigde gelovigen, twijfelaars, maar ook zij die zich niet echt gelovig meer willen noemen, allemaal voelen ze zich aangetrokken tot de formule van De Preekstoel en zijn ze nieuwsgierig naar wat de spreker deze week weer te vertellen heeft.

Het succes van De Preekstoel is dan ook ongelooflijk en Ongelooflijk! was dan ook de titel van de feestelijke viering waarmee Heilige Huisjes, samen met meer dan 40 voormalige sprekers, in cc 't Schaliken een punt zette achter de 10e jaargang.

Na afloop lieten de organisatoren het echter nog in het midden of ze nu al dan niet ook een punt zouden zetten achter De Preekstoel zelf en of er dus nog een elfde editie zou komen.

Al snel waren ze het er echter over eens dat ze het initiatief wilden verderzette en dat er ook in 2019 weer elke dinsdagavond om 20:00 uur een spreker het verhaal van zijn of haar gelovig zijn zou mogen komen vertellen.

Zoals steeds streeft Heilige Huisjes hierbij naar een zo breed mogelijke selectie van sprekers, waarbij zowel mannen als vrouwen, ouderen en jongeren en mensen met uiteenlopende achtergronden en bezigheden aan bod komen.

Dit leidt vaak tot erg persoonlijke getuigenissen, de ene keer creatief en gedurfd, een andere keer eerder bezinnend en bespiegelend of juist erg actueel en uit het leven gegrepen.

De spreker begint zijn of haar verhaal om 20:00 uur, maar wie een half uurtje vroeger komt, kan reeds vanaf 19:30 genieten van de muziek die wordt gespeeld op het orgel van de Sint-Waldetrudiskerk.

Na de getuigenis, die maximaal een half uur duurt, worden alle aanwezigen uitgenodigd in de tuin van de voormalige dekenij om daar samen met de spreker bij pot en pint nog wat na te kaarten.

De Preekstoel gaat door elke dinsdag van juli en augustus om 20:00 uur in de Sint-Waldetrudiskerk te Herentals. De toegang is gratis. Meer info op www.heiligehuisjes.be

De sprekers

Dinsdag 2 juli - Mark Janssens

Radiomaker Mark Janssens gelooft dat schoonheid en religie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Esthetiek brengt ons in contact met het wezenlijke, net als goedheid. En ons geloof wordt mee gevormd door de wegen die we gaan, de mensen die onze wegen kruisen en de momenten van grote vreugde en diep verdriet. Een biddende moeder verrijkt ons geloof veel meer dan een kijvende ideoloog. Uiteindelijk komt alles goed. Dat is God.

Dinsdag 9 juli - Karlijn Demasure

Karlijn Demasure is gewezen directeur van het Internationaal centrum voor seksueel misbruik in de Kerk aan de Pontificia Università Gregoriana in Rome, waar ze ook professor is. Als wereldautoriteit in haar vakgebied communiceert ze heel open en helder over de problemen in de kerk en over haar feministische opvattingen binnen dit instituut.

Dinsdag 16 juli - Albert de Ghellinck

In 2019 maakte Albert de Ghellinck, ex-kankerpatiënt uit Noorderwijk, samen met Gust en de twee ezels Boris en Noortje, een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella, met tussenstops in Maria-oorden, zoals de kathedraal van Antwerpen, Scherpenheuvel, Banneux, Beauraing en Lourdes. Centraal stond het steunen van kankerpatiënten. Een geloof in de voorzienigheid en gebed hebben hen geholpen deze tocht tot een goed einde te brengen.

Dinsdag 23 juli - Griet Smaers

Advocate Griet Smaers is een Kempense gewezen politica met een onvoorwaardelijk geloof in de christendemocratie. In het parlement streed ze onder meer voor genderquota. Als schepen in Geel neemt ze heel plichtsbewust haar sociale bevoegdheden ter harte. Hierdoor zorgt ze er mee voor dat haar woonplaats de warme reputatie van 'barmhartige stede' in ere houdt.

Dinsdag 30 juli - Anaïs Fayt

De 32 jarige Anaïs Fayt werkt sinds 2014 bij jongerenpastoraal IJD Antwerpen. Ze heeft 15 jaar ervaring als vormselcatechist, is master in de wijsbegeerte en bachelor in de theologie en ze bouwt als teamlid mee aan de pastorale eenheid H. Christoffel. Maar het is toch vooral in de eenvoud van het gebedsleven en in haar gesprekken met jongeren vanuit de bijbel en de eucharistie dat ze leeft en werkt.

Dinsdag 6 augustus - Nico Peeters

Geloven is voor Nico Peeters een rebelse lifestyle in de huidige samenleving. Het is een zoektocht naar God en een confrontatie met zichzelf, waarbij eerlijkheid aan de basis ligt. Het gaat om een levenshouding waarin hij als jongerenpastor en leerkracht probeert een verbinding te zijn tussen de religieuze wereld en seculier Vlaanderen.

Dinsdag 13 augustus - Tertius Venter

De Zuid-Afrikaan Tertius Venter is een sociaal bewogen plastisch chirurg die zich als voltijds vrijwilliger inzet voor de allerarmsten op het drijvend hospitaal "Mercy Ships". Hij is een topchirurg, maar ook een bijzonder fijnzinnig man, die resoluut koos voor een dienend leven. Zijn quasi onwaarschijnlijk verhaal, dat hij op de preekstoel in het Afrikaans zal brengen, gaat dan ook recht naar het hart.

Dinsdag 20 augustus - Nadia Nsayi

Nadia Nsayi is een jonge Congolese vrouw, die als beleidsmedewerker werkt bij Pax Christi en bij Broederlijk Delen. Als Congo-expert heeft ze een gezaghebbende stem en richt ze zich tot Belgische en Europese beleidsmakers om Centraal-Afrika op de politieke agenda te plaatsen en om het beleid te beïnvloeden. Ze sensibiliseert de publieke opinie op een prikkelende manier in lezingen en debatten.

Dinsdag 27 augustus - Frank Judo

Frank Judo is advocaat en lid van de Hoge Raad voor Justitie. Hij koppelt zijn juridische kennis aan een ragfijn taalgebruik. Zijn affiniteit met de Nederlandse taal geeft hij onder meer vorm als secretaris van het Algemeen Nederlands Verbond (ANV). Deze veelzijdige spreker is tevens historicus, filosoof en een doorvoeld christelijk denker.'

Foto boven : radiomaker Mark Janssens / vrt.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto