Dit jaar zal HZC op 21 mei  voor de 11e maal de "Memorial Fons Brydenbach" organiseren. Deze competitie zwemwedstrijd werd in 2010 voor de eerste keer georganiseerd ter nagedachtenis van Fons Brydenbach die in 2009 overleed aan de gevolgen van een langdurige ziekte.

De meeste mensen kennen hem als een monument uit de Belgische atletiek, zijn Belgisch record op de 400 meter (gelopen op de Olympische Spelen in Montréal, 1976) heeft dan ook verrassend lang stand gehouden (gebroken in 2003 door Cédric Van Branteghem).

Veel minder mensen kennen zijn inzet voor de zwemsport. Jarenlang begeesterde hij, als gewezen topsporter, de jeugd van de Herentalse Zwemclub waar hij coach, vriend, vader en droogtrainer was.

'We verwachten immers 17 clubs uit gans Vlaanderen met in totaal 362 zwemmers', zegt  Frederik De Jonge, voorzitter ShaRK.

'In de namiddag en het eerste deel van de avond zullen de reeksen worden betwist. Iedere zwemmer zwemt 4 wedstrijden (50m of 100m) in de vier slagen (schoolslag, rugslag, vlinderslag en vrije slag).

Het avondgedeelte zal nog voorafgegaan worden door een wedstrijd 50m vrije slag voor onze G zwemmers. Om 21u00 zullen de finales starten. Hierin zullen per categorie de beste zwemmers uit de reeksen het tegen elkaar opnemen in een wedstrijd 100m wisselslag.

Na de finales nemen al de deelnemende ploegen het nog tegen elkaar op in een aflossingswedstijd (4x50m wisselslag, 2 jongens + 2 meisjes per ploeg).'  Foto's NNieuws/archief.