In 2018 voorzien we een hoog investeringsvolume. In totaal plannen we iets meer dan 12 miljoen euro te investeren. Belangrijke uitgaven gaan naar de bouw van een kampgebouw en een nieuwe centrale kinderopvang op de Galbergen, de heraanleg van het kerkplein van Rauw, de heraanleg van parking Den Uyt en de vernieuwing van verschillende straten en fietspaden.

Ondanks de hoge investeringen, blijven we een financieel gezonde gemeente. Dat bewijst onze lage schuldgraad van 570 euro per inwoner. Hiermee blijven we ver onder het Vlaamse gemiddelde. Het volledige budget 2018 vind je online op www.gemeentemol.be.

De gemeenteraad keurde in zitting van 18 december het budget 2018 goed. Het budget bestaat uit drie onderdelen: een beleidsnota, een financiële nota en een toelichting. De beleidsnota is een concretisering van het strategisch meerjarenplan. Dit laatste document bepaalt de strategische beleidskeuzes voor de gehele legislatuur. De beleidsnota 2018 vertelt in eenvoudig taalgebruik wat het gemeentebestuur het komende jaar wil realiseren en welk budget hiervoor werd uitgetrokken.

Ontvangsten

In de beleidsnota staan de belangrijkste operationele inkomsten vermeld. De meeste inkomsten haalt het gemeentebestuur uit de fiscale ontvangsten. De aanvullende belasting op de personenbelasting (11,48 miljoen euro) en de opcentiemen op de onroerende voorheffing (10,53 miljoen euro) zijn hiervan de belangrijkste inkomstenbronnen. Daarnaast dragen ook een aantal eigen gemeentelijke belastingreglementen hun steentje bij (2,6 miljoen euro).

Een tweede belangrijke inkomstenbron zijn de werkingssubsidies. Het gemeentefonds (10,5 miljoen euro) stijgt elk jaar met 3,5% en is uitgebreid met een aantal oude specifieke werkingssubsidies (940.000 euro). Daarnaast komt er nog 2,3 miljoen euro ter compensatie van de gescopremies en zorgen allerhande specifieke werkingssubsidies (2,27 miljoen euro) voor de broodnodige inkomsten (bijvoorbeeld voor onderwijs en kinderopvang).

Uitgaven

Al deze inkomsten worden gebruikt voor het uitvoeren van het dagelijks beleid. In de beleids- en beheerscyclus noemen we dit de exploitatie. De operationele exploitatieuitgaven worden ingedeeld in drie grote groepen: bezoldigingen, toegestane werkingssubsidies en goederen en diensten.

Zoals in alle openbare besturen nemen de personeelsuitgaven de grootste hap (ongeveer 40 procent van de dagelijkse werking) uit het budget. Deze budgetteren we voor 2018 op 17,36 miljoen euro.

De categorie goederen en diensten (11 miljoen euro) bevat de werkingsuitgaven van de gemeente. Daarvan hebben we iets meer dan 3,36 miljoen euro nodig om de totale afvalverwerking in onze gemeente te bekostigen.

De subsidies die het gemeentebestuur uitgeeft (toegestane werkingssubsidies) vertegenwoordigen 15,14 miljoen euro. De dotaties aan de politiezone Balen-Dessel-Mol (4,97 miljoen euro), het OCMW (6,87 miljoen euro) en brandweerzone (1,34 miljoen euro) zijn de grootste posten in de subsidies. De dotatie aan de politiezone is aanzienlijk hoger om de nieuwe hoofdpost in de Guido Gezellestraat te kunnen bekostigen.

Leningen en schulden

Om de financiële cirkel rond te krijgen worden er normaal nieuwe leningen opgenomen. De leningsopname gebeurt louter in functie van een optimale thesaurieplanning. In 2018 plannen we een nieuwe lening van 1,8 miljoen euro. De aflossingen en intrestlasten van al onze leningen zijn goed voor een uitgave van 2,15 miljoen euro in 2018. De totale schulden van het gemeentebestuur bedragen op 1 januari 2018 ongeveer 20,5 miljoen euro of 570 euro per inwoner. Op het einde van 2018 zal de schuld per inwoner stabiel gebleven zijn.

Investeringen

Naast de dagelijkse uitgaven voorziet het gemeentebestuur elk jaar tal van investeringen en projecten. In 2018 plannen we 12 miljoen euro investeringen. Hieronder vind je de meest opvallende:

Onderhoud wegen: 1,1 miljoen euro

Heraanleg kerkplein Rauw: 1,2 miljoen euro

Investeringen in het gemeentelijk wagenpark: 876.000 euro

Nieuwe kampplaats Galbergen: 785.000 euro

Nieuwe centrale kinderopvang Galbergen: 467.500 euro

Heraanleg parking zwembad: 430.000 euro

Uitvoering en timing

Belangrijk is dat de realisatie van bepaalde projecten zich uitstrekt over verschillende jaren. De gemeente is verplicht om voor elk project de wettelijke en administratieve procedures te doorlopen. De investeringsenveloppes geven een beeld van de spreiding van deze projecten in de komende jaren.

Meer info: dienst financiën, 014 33 09 20, financiedienst@gemeentemol.be