Deze week kregen 12 regionale samenwerkingsverbanden uit welzijn en onderwijs definitief groen licht om meer hulpverleners in te zetten en te starten met sneller inzetbare en beter afgestemde hulp aan kinderen, jongeren en gezinnen.

Elke regio krijgt 1 miljoen euro van de Vlaamse overheid om minimaal 200 extra gezinnen te begeleiden. In totaal zullen zo'n 2.400 gezinnen extra geholpen worden.
De laagdrempelige jeugdhulp wordt in 2018 en 2019 structureel versterkt.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen, trekt in totaal 15 miljoen euro uit. 1 miljoen per samenwerkingsverband.

500 organisaties

De eerste 12 regionale samenwerkingsverbanden, waarbij zo'n 500 lokale organisaties betrokken zijn, gaan van start. Het idee is om niet alleen laagdrempelig te werken, maar ook om de samenwerking tussen verschillende sectoren in welzijn en onderwijs te verbeteren.

Binnen de maand geholpen

Centraal is dat elke hulpvraag binnen de maand wordt beantwoord. Vanaf dan blijft de hulp aanwezig bij de jongere en het gezin, ook in periodes waarop gewacht wordt op het meest geschikte aanbod om de hulpvraag te beantwoorden. In complexere situaties, waar bv. verschillende organisaties met 1 gezin werken, wordt 1 plan uitgewerkt.

Welzijn én onderwijs

De regionale samenwerkingsverbanden bestaan uit diverse organisaties en diensten uit het welzijns- en het onderwijslandschap (van het algemeen welzijnswerk, CLB's, over de geestelijke gezondheidszorg, de jeugdzorg, organisaties voor personen met een handicap, centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning.... tot lokale besturen)

12 regio's starten

De goedgekeurde regio's gaan aan de slag met de nieuwe samenwerking. Na de zomer wordt verwacht dat alles operationeel is en kunnen de eerste extra gezinnen effectief geholpen worden.

"Het enthousiasme op het terrein is groot voor deze innovatieve aanpak", zegt Stefaan Van Mulders, leidend ambtenaar van Jongerenwelzijn namens het aansturingscomité van de jeugdhulp. "Dit is waar jeugdhulp voor staat. Er wordt nu over de grenzen heen van verschillende sectoren samengewerkt in belang van jongeren en gezinnen die ondersteuning nodig hebben. "

De kernpartners staan in voor de regionale coördinatie en communicatie.

Samenwerkingsverband:

Trefplaats Jeugdhulp Kempen
Kernpartner: CAW De Kempen i.s.m. vzw Cirkant
Wim Duerloo en Peter Callens
Hofkwartier 23, 2200 Herentals
Wim.duerloo@cawdekempen.be en Peter.Callens@cirkant-vzw.be
Regioafbakening: Turnhout, Herentals, Mol, Geel, Arendonk, Oud-Turnhout, Dessel, Balen, Meerhout, Laakdal, Herselt en Olen.