Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

120 nieuwe bomen in Noorderwijk om vleermuizen te helpen zich te oriënteren

ingekorven vleermuis

Op 21 en 22 december werden 120 bomen geplant aan de Doornestraat, Hoge weg en Lankem. Het totaal aantal bomenrijen, hagen, heggen en houtkanten dat de voorbije jaren in Noorderwijk op openbare bermen en bij landbouwers werd aangeplant is daarmee ruim 4 kilometer lang.

Bomen, houtkanten en duisternis zijn sterk bepalend voor vliegroutes van de ingekorven vleermuis, een uiterst zeldzame soort, waarvan liefst twee derde van de gekende Vlaamse populatie haar jongen grootbrengt in een kraamkolonie ten zuiden van het centrum van Herentals.

Na hun overwintering in onder andere de Antwerpse fortengordel leggen ze de laatste kilometers richting hun kraamplek af boven het landbouwlandschap van Noorderwijk en Morkhoven, waar ze de hele zomer op en af vliegen naar de omliggende bosjes en stallen om te jagen.

Om de toegankelijkheid van het landschap voor de ingekorven vleermuis nog te verbeteren, startte in januari 2020 een plattelandsontwikkelingsproject met Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en de lokale landbouwers. De laatste plantacties werden mogelijk gemaakt dankzij extra financiële ondersteuning vanuit provincie Antwerpen voor het versterken van functioneel ecologische netwerken.  Foto: Zoogdiervereniging NL Nijmegen

ingekorven vleermuis

Deel dit artikel