U bent hier

123 meter lange nieuwe brug over Albertkanaal Geel-Stelen vandaag open

Geel | Kempen regio
28.11.2019 - 17.11u
Door: Herman Gezelle

In het gehucht Stelen (Geel) is de nieuwe brug over het Albertkanaal donderdag getest en stabiel bevonden door middel van een proefrit van 16 vrachtwagens van elk 43 ton. Dat meldt De Vlaamse Waterweg.

Nu zaterdag 30/11 gaat de brug open voor alle verkeer.

De stalen boogbrug heeft een totale overspanning van 123 meter en een nuttige breedte van 15,60 meter.

De brug werd de voorbije maanden ter plaatse samengesteld, nadat de oude brug in juni 2018 letterlijk opzijgeschoven was om plaats te maken en om als tijdelijke omleidingsweg te dienen.

Het nieuwe exemplaar heeft een doorvaarthoogte van 9,10 meter, 2 meter hoger dan de vorige. Dat is meteen ook de voornaamste reden waarom de brug er moest komen: De Vlaamse Waterweg vervangt of verhoogt stelselmatig alle bruggen over het Albertkanaal om de capaciteit van het binnenscheepvaartverkeer te kunnen uitbreiden.

Intussen zijn al 41 van de 62 bruggen verhoogd, 15 andere zijn in uitvoeringsfase.

Eind 2022 moet het hele traject klaar zijn.

De test van donderdag is verplicht voor het in dienst nemen van een nieuwe brug. Vrachtwagens worden daarbij op verschillende manieren op de brug gepositioneerd om de draagkracht of veerkracht ervan te testen. Nu de brug werd goedgekeurd, kan ze zaterdag worden opengesteld voor het verkeer. (belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto