De oudste carnavalsstoet van Vlaanderen ging vanmiddag voor de 127e keer uit. Dreigende regenbuitjes deerden de Stoeters niet, maar het publiek liet het door de slechte weersomstandigheden wat afweten. Volgende zondag 10 maart krijgt iedere Stoeter opnieuw een kans.

'Ik ben heel fier om dit jaar Prins te zijn', lacht Prins Marc II. 'De voorbereidingen zijn heel vlot verlopen. 't Is vandaag wat regenachtig, maar niet getreurd. Zo'n 3.500 fans komen ons groeten, da's heel goed. Ons heel Peer Stoet-team geeft alles wat er in ne Stoeter zit, dus feesten tot morgenvroeg.  Gaas geven in Huirtuit, boenk erop, niks anders. Tot volgende zondag.'

Huirtuit is ook 'reuzenvriendelijke' gemeente

Peer Stoet en de gemeente kregen er vanmiddag dit jaar nog een erkenning bij, want Herenhout is voortaan een 'Reuzenvriendelijke' gemeente.

Net voor aanvang van de stoet stonden al een pak sympathisanten klaar aan het StoetStandbeeld, in de buurt van de Sint-Pieter en Pauluskerk op de Botermarkt.  Het schepencollege, het bestuur van vzw Peer Stoet en carnavalisten tekenden allemaal present aan het StoetStandbeeld.

Tijdens een officiële huldiging ontving Huirtuit de titel en een plakket van 'Reuzenvriendelijke Gemeente' uit handen van Luc Ceulemans, voorzitter van Reuzen in Vlaanderen. Dit logo krijgt een vaste stek aan het StoetStandbeeld, een creatie uit 2012 van lokale kunstenaar Rik Van de Wouwer.

'Herenthout lijkt me wel het Aalst van de Kempen,' lacht Ceulemans. 'Met het opmerkelijke verschil dat enkel Herenthout zich de énige échte oudste van het land mag noemen."

Einde 2010 werd 'Reuzen in Vlaanderen vzw' boven de doopvont gehouden met als doel het promoten en bevorderen van de reuzencultuur in Vlaanderen en Brussel. En ook Peer, de reus van Peer Stoet, 3,70m groot en 50 kilo, is een symbool in de stoet en daar hoort dus ook een erkenning bij.

OLB Uffalo’s : prijs van de leuksten

Zo'n 55 groepen, 1.000 deelnemers en bonte stoetwagens trokken door het centrum. De prijs voor de leukste carnavalsgroep ging dit jaar naar de cowboys en indianen van OLB Uffalo’s. Een groep hechte squad die zich perfect inleeft in de wereld van het Wilde Westen.

Zondag 10 maart om 13.30u : 2e rondgang Peer Stoet.

Johan Temmerman/ Nnieuws.