Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

12e editie van het YellowTime (met een grote T) Festival

Yellowtime

De 12e editie van het YellowTime (met een grote T) Festival komt eraan…. zoals steeds een gedurfde formule die in het prachtige nazomerweer volledig tot zijn recht komt in ‘n tuin te Geel.

Yellowtime vzw krijgt veel lovende reacties, pas nog van de Stad Geel de Cultuurprijs voor Het Evenement van ’t Jaar bekomen.  Voor de organisatie is dit dan ook het teken om voluit verder te gaan op de ingeslagen weg.  Net zoals vorig jaar zal de editie van 2023 dus een tweeluik vormen.

Op 2 september tekenen de top van onze Belgische bluesartiesten  present en garanderen ze samen met een diversiteit aan selecte muzikanten dé ultieme blues-avond en allen brengen ze nieuw materiaal mee.

Na het stevigere werk kunnen de bezoekers dan rustig ontwaken om zondags van de mellowtime formule te proeven.  Maar verwacht je dit jaar aan muzikale verrassingen.  De beide podia gaan schitteren van talent!  Jazz is van oorsprong een mengvorm. Deze editie gaat Jazz in cross-over met andere stijlen op YellowTime!.

Ook nu weer zal de locatie meer dan alleen decor zijn.  De tuin waar het festival zich afspeelt geeft het feest een buitengewoon knusse sfeer.  Geen modder of druktes, maar knusse tafeltjes en geweldige bediening.

Een duo dolle dagen: 2 & 3 september

Bruno Deneckere en Katleen Vandenhoudt trekken het zaterdagse muziekgebeuren op gang met hun nieuwe album Sharing the Blues.  Een heerlijke roadtrip sfeer en straffe mengeling van eigen blues, soul en country songs.
Guy Verlinde en de Artisans of Solace brengen een concert vol verhalen over liefde, verlies, hoop, wederopstanding … maar vooral over de positieve kracht van muziek.
Doghouse Sam en his Magnatones staan terug in de spotlights.   Ze brengen de good ol’rhythm’n Blues tot leven. Ze komen met hun nieuwe plaat en …  It'll be hard to keep your toes from tapping.

The Bluesbones,s een band van vijf gepassioneerde en ervaren muzikanten, spelen blues/rock met onverminderd gevoel en vaardigheid.  Hun originele nummers variëren  van bluesrock over mellow en gevoelige bluesballads, swampy slides naar zwaardere rock. De band is zeer populair in de Lage Landen en ver daar buiten… ook in het VK en de VSf.  Ook zij brengen nieuw materiaal, Unchained,  mee naar Geel!  Zij zullen weer voor een spetterende apotheose zorgen! taZpping.

Zondag 3 september wordt traditiegetrouw ingezet door talent van de AMWD Geel.  Kom supporteren voor de jazzstudenten in spé van de stedelijke muziekschool.
Piet Verbist – Flamenco Jazz Summit,
3 Andalusische muzikanten en 3 jazz muzikanten geven vanuit hun eigen specifieke achtergrond vorm aan de verschillende stijlkenmerken van flamenco en jazz met als resultaat een sprankelende, exotische en opwindende cross-over.  Kom kijken naar de tryout van dit project.

Een primeur voor YellowTime.  Dré Pallemaerts, Jozef Dumoulin, Frank Deruytter presenteren Zwornturf.  Een modern jazztrio van drie topmuzikanten met verschillende muzikale achtergronden, met de wortels in de traditie, met respect voor melodie, maar ook steeds op avontuur. De interactie tussen deze drie wereldartiesten zal zorgen voor vuurwerk maar ook voor ingetogen werk. Ze spelen voornamelijk eigen en nieuw werk, maar laten alle mogelijkheden open. Met het avontuurlijke, de schoonheid en tegelijk de complexiteit van het vrij musiceren opent dit trio de weg naar emotionele beleving bij de luisteraar. Enjoy the ride! 

Mood-Swings, Lien en Hans Schoonis, broer en zus, brengen een repertoire bestaande uit jazz standards en pop songs van de laatste decennia.
Kristo, aka Kristiaan Deruytter, net afgestudeerd aan de befaamde Codarts Hogeschool voor Kunsten in Rotterdam , is geen onbekende meer.  Hij blijft verder zoeken naar zijn eigen muzikale identiteit.  Het resultaat van die zoektocht:  straffe, oprechte songs, de ene keer ingetogen en puur, dan weer opzwepend en funky.

Tradities bekijken door een hedendaagse lens, grenzen verleggen en lyrische vormen ontdekken: duo Triana y Luca is veel meer dan een muzikaal project. Het is een zoektocht naar hun eigen wortels en vele andere, oude culturen. Hip en traditioneel; jazzy en klassiek; diep en licht, hun muziek is een onderzoek naar cultureel erfgoed.
Kameel, hun spel verraadt niet zelden een jazzachtergrond, maar ze weten ook wat rock, psychedelica, blues, avant-garde en improvisatie inhoudt.

Knappe melodieën, zinderende tempowisselingen, onverwachte wendingen en muziek die beklijft.  Terecht **** in Focus voor hun nieuw album Trugschluss.
 

Festival met oog voor ecologie

Milieuvriendelijkheid stond al in ons vaandel, een groep afwassers zorgt er dit jaar weer voor dat je bourgondisch kan genieten zoals het hoort J
Ook pogen we te zorgen voor een CO2-arm festival .   We gaan met zo weinig mogelijke energie een optimale energievoorziening genereren voor verlichting, koeling en warm water.  Waar voorheen met zware generatoren moest worden gewerkt om deze klus te klaren, zal men nu met zuivere en milieuvriendelijke middelen werken. 

Zonnepanelen koelen de wijn en leveren energie aan de laadpalen voor elektr. fietsen.  Individuele systemen, voorzien voor zonne-energieopslag, zorgen voor verlichting op de parking.  
Muziek en gezelligheid dus in een prachtige tuin die de energie krijgen die ze verdienen: zo groen als lente-gras in de Indian Summer van 2023

Editie 12 geeft kunst in de openbare ruimte een gezicht.

De bomannen van Daisy Boman met hun vierkant hoofd en bol achterwerk zijn altijd op weg en duiken overal op…… ze zijn ook op weg naar YellowTime……

De Antwerpse Fluisteraar, het kunstwerk dat werd onthuld op het Eilandje in Antwerpen, in de schaduw van het MAS, fluistert met een Kempens accent. Hij werd geboren in Geel, in het atelier van Daisy Boman. Deze keramiste maakte haar eerste bomannetje 25 jaar geleden.

Een universele mensfiguur die uitgroeide tot haar handelsmerk

Yellowtime groeit maar vergeet zijn roots niet

De kaartenverkoop verloopt via de website, rechtstreekse boeking of via de verkooppunten bij Tony’s Muziekhuis en Mano in Geel. Om het karakter van het festival te bewaren blijft de Yellowtime vzw erbij om het aantal tickets te beperken. Het originele intieme en kleinschalige karakter van het festival mag niet verdwijnen. 

Studenten,  65plussers en houders van een Vrijetijdspas genieten nog steeds van een korting.  Voor de -26 jarigen is er een niet te versmaden korting!  Wie vorig jaar verstek liet, krijgt dit jaar opnieuw een kans. Al wie er vorig jaar bij was en genoten heeft zal dit jaar meer van hetzelfde mogen verwachten. Tot in september op YELLOWTIME, Busser 30, Geel.

Informatie

http://www.yellowtime.be bevat uitgebreide informatie over de programmatie, overnachtingsmogelijkheden en bereikbaarheid van het festival. Daarnaast zijn er ook een heleboel foto’s van voorbije edities terug te vinden.  © Willy Ysewijn NNieuws

Busser 30, Geel, België

Yellowtime

Deel dit artikel