Voor de 12e keer krijgen 2 Vlaamse cultuurdragers zaterdag 25 augustus de Nestorprijs voor hun volledige oeuvre. De laureaten zijn dit jaar jeugdauteur René Swartenbroeckx en zangeres Marva.

De Kempense auteurs Frans Depeuter en Robin Hannelore, pseudoniem van Gust Obbels, riepen 12 jaar geleden de alternatieve Vlaamse cultuurprijs Nestor in het leven. Daarmee brengen ze hulde aan Vlaamse artiesten uit de culturele sectoren van muziek, woord en beeldende kunst voor hun volledige oeuvre of voor hun inzet voor de Vlaamse cultuur. Onder het motto 'oud, maar niet out'.

René Swartenbroeckx (82) was voor iedereen die jong was in de jaren '60 tot '90 een bekende naam dankzij zijn jeugdboeken. Hij boorde nadien nog een breder publiek aan met zijn scenario's voor tv-reeksen als Alfa Papa Tango en vooral FC De Kampioenen, met zijn dochter An in de rol van Bieke.

Ook Marva Mollet (75) was in diezelfde periode populair als zangeres Marva. Haar bekendste hits zijn Eiland in groen en blauw, Rode rozen in de sneeuw en de meezinger Oempalapapero.

Op zaterdag 25 augustus om 15u ontvangen zij hun prijs in de schouwburg van cc 't Schaliken (Grote Markt 35). De Nestor is een organisatie van het Nestorcomité, opgericht door vzw Heibel in samenwerking met de Herentalse cultuurraad. Iedereen welkom. (fdp)