Er zijn opnieuw fors minder nieuwjaarswensen per sms verstuurd. Dat is voor het tweede jaar op rij. Om een gelukkig nieuwjaar te wensen aan familie, vrienden en kennissen wordt steeds vaker Facebook, Twitter of WhatsApp gebruikt.

Bij Proximus, Mobistar, BASE Company en Telenet werden tussen gisteren 20 uur en vanmorgen 8 uur in totaal ongeveer 62 miljoen sms'jes geteld. Dat is een forse daling tegenover vorig jaar, toen de vier operatoren samen aan zo'n 70 miljoen sms-berichten kwamen. Het is het tweede jaar op rij dat er minder nieuwjaarwensen worden verstuurd per sms. Het mobiele dataverkeer daarentegen nam opnieuw exponentieel toe.

Proximus, de grootste speler, telde 23,5 miljoen sms'jes. Dat is een daling met 13 procent tegenover vorig jaar, toen de Proximus-klanten meer dan 27 miljoen sms'jes verstuurden tijdens nieuwjaarsnacht. Het mobiele dataverbruik - voor wensen in tekst en/of beeld via sociale media - daarentegen lag met 17,6 miljoen MB 3,5 keer hoger dan een jaar geleden.

Mobistar-klanten verstuurden 21,3 miljoen sm'jes, bijna 10 procent minder dan vorig jaar. Het dataverkeer lag 2,5 maal hoger, goed voor 14 miljoen MB. De klanten van BASE verstuurden de voorbije nacht net geen 11 miljoen sms'jes, 18 procent minder dan bij de vorige nieuwjaarsviering. Ook bij Base steeg het datavolume: met bijna 10 miljoen MB lag het bijna dubbel zo hoog als vorig jaar.

"Vaak versturen de mensen hun wensen ook vroeger en wachten ze niet tot de nacht zelf", geeft BASE nog een andere verklaring voor de dalende populariteit van de nieuwjaars-sms. (vrt)