Gemeenschapshuizen parochiecentrum Ten Aerenkorf in Achterbos en het Hof van 't Rauw in Rauw krijgen van het gemeentebestuur een infrastructuur-subsidie. In totaal gaat het om bijna 135.000 euro.

Op basis van het subsidiereglement 'infrastructuurfonds gemeenschapshuizen' dienden beide organisaties een subsidieaanvraag in. Met deze subsidie erkent het gemeentebestuur het belang van deze gemeenschapshuizen voor het lokale dorpsleven in onze gehuchten.

Gemeenschapshuizen brengen inwoners samen en vormen de thuisbasis voor talrijke verenigingen. Het gemeentelijk infrastructuurfonds biedt onze gemeenschapshuizen een nieuw toekomstperspectief en geeft hen de mogelijkheid om de noodzakelijke toekomstgerichte investeringen te doen.

De infrastructuursubsidie voor grote infrastructuurprojecten voor gemeen-schapshuizen bedraagt 50% van de kostprijs van de investering met een maximum van 100.000 euro per legislatuur en per gehucht.

Parochiecentrum Ten Aerenkorf: 100.000 euro subsidie

Parochiaal Comité Achterbos diende een aanvraag in voor de renovatie van de parochiezaal, Achterbos 76. De geplande investeringen in 2021 en 2022 worden geraamd op 242.160 euro (exclusief btw) en omvatten onder andere:

· Vernieuwen en isoleren daken

· Vervangen deuren in voorgevel omwille van veiligheid (evacuatie)

· Vernieuwen elektriciteit

Hof van 't Rauw: 34.714,52 euro subsidie

Rauw Leeft vzw diende een aanvraag in voor het uitvoeren van duurzame investeringen aan Hof van 't Rauw, Kiezelweg 181. De investeringen passen in het meerjarenplan van de vzw waarbij het ontmoetingscentrum Hof van 't Rauw wordt klaargemaakt voor de volgende 20 jaar. De geplande investeringen omvatten onder andere:

· Vernieuwen terrasluifels

· Geluidsinstallaties in de verschillende zalen

· Poetsmachine

· Meubilair

In de periode van 1 januari 2019 tot 1 mei 2020 werden op de café en zaal, zonnepanelen geplaatst voor 32.500 euro. De subsidie voor deze investering is maximum 12.500 euro.

De geraamde kostprijs van de nog uit te voeren werken na 1 mei 2020 bedraagt 44.429,04 euro. De subsidie voor de investering in 2021 bedraagt 22.214,52 euro.

Hoe en wanneer aanvragen?

Gemeenschapshuizen die op het infrastructuurfonds beroep willen doen, dienen een aanvraagdossier in bij het college van burgemeester en schepenen. Om een subsidie te bekomen voor 2022 moet het dossier voor 1 oktober 2021 ingediend zijn.

De aanvraag wordt vervolgens op ambtelijk niveau besproken en beoordeeld. Het college van burgemeester en schepen neemt de finale beslissing. Meer informatie over de voorwaarden voor de subsidie en het aanvraagdossier vind je via www.gemeentemol.be/infrastructuurfondsgemeenschapshuizen.