Vandaag start Bike2School. Bike2School wil 40% meer duurzame schoolverplaatsingen realiseren in 14 Kempense gemeenten.

40% meer duurzame verplaatsingen betekent een jaarlijkse CO2-reductie van 972 ton. 17 september is het STRAP-dag en de start van de week van de mobiliteit.

Een ideaal moment om te starten met dit project dat lagereschoolkinderen motiveert om met de fiets, de step of te voet naar school te komen. 86 Kempense lagere scholen nemen deel vanaf dit schooljaar. Het project wil 14 000 lagere schoolkinderen bereiken.

Bike2School want echte helden fietsen naar school

Fietsbeleid staat hoog op de agenda van het lokaal bestuur. Bike2School vormt dan ook een perfecte aanvulling op lokale projecten rond verkeersveilige schoolomgevingen en schoolroutes en het wegwerken van de missing links in het fietsnetwerk van en naar de scholen.

Kinderen die naar school trappen of stappen zijn niet alleen een echte held voor het milieu, ze krijgen ook meer beweging. Hoe meer kinderen met hun ouders naar school fietsen, hoe minder verkeer in de schoolomgeving. Jong gedaan is ook oud geleerd en hopelijk nemen ze deze attitude ook mee voor later.

Virtuele munt als beloning

Bike2School stimuleert lagereschoolkinderen om met de fiets naar school te gaan door hun fietsgebruik volledig geautomatiseerd te registreren en hen te belonen met virtuele munten (bucks).

Met de verzamelde bucks kunnen de leerlingen bij lokale handelaars en/of op de lokale kermis een beloning kopen.

Leerlingen uit de deelnemende scholen kregen begin september een brief en infofolder mee. Als ze willen deelnemen, registeren ze zich en ontvangen dan een tag om aan de boekentas of fiets te bevestigen. De tag registreert hun duurzame verplaatsing en zo sparen ze 'bucks'.

Via een betaalkaart kunnen ze met de gespaarde bucks betalen bij de deelnemende handelaren en partners.

Het project wil alle duurzame schoolverplaatsingen belonen zodat ook kinderen die te voet of met de step naar school komen kunnen deelnemen.

Johan Leysen, voorzitter IOK:
"IOK coördineert het streekproject Kempen2030 waar we samen met de 29 Kempense lokale besturen 40% minder CO2 willen uitstoten tegen 2030. Mobiliteit staat in voor meer dan 20% van de totale CO2-uitstoot.

Met Bike2School willen we onder het motto 'jong geleerd is oud gedaan' lagere schoolkinderen aanmoedigen om met de fiets, te voet of met de step naar school te gaan."

IOK coördineert het project. De gemeenten Arendonk, Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Ravels, Vosselaar en Westerlo nemen deel.

Voor dit project ontvangen de projectpartners verschillende subsidies: 300.000 euro subsidies via EFRO Vlaanderen GTI Kempen, 248.701 euro via de subsidie voor het verbeteren van de verkeersveiligheid van schoolomgevingen van de Vlaamse overheid en 80.000 euro via de provincie Antwerpen (het Europese cofinancieringsfonds en provinciaal traject verkeersveilige gemeente).

De gemeenteraden van de verschillende deelnemende gemeenten stelden het buck-e systeem van Fairville aan om de nodige hard- en software voor dit project te leveren.  Meer info op www.geel.be/bike2school.

Dit project wordt gerealiseerd met financiële steun van EFRO Vlaanderen GTI Kempen, Vlaanderen en de provincie Antwerpen.