De scholengemeenschap KOGEKA (Katholiek Onderwijs Geel-Kasterlee)  viert nu donderdag 2 oktober haar vijftiende verjaardag samen met alle leerlingen en personeelsleden. Ongeveer 5000 mensen zullen tussen 13.15 uur en 15.00 uur op de Geelse Markt een wervelende show bijwonen met muziek en spektakel. In de voormiddag hebben op de zes vestigingsplaatsen (vijf secundaire scholen in Geel en éen in Kasterlee) aparte vieringen en activiteiten plaats.

De scholengemeenschap KOGEKA ontstond op 1 september 1999 en heeft in al die jaren het  onderwijslandschap in de regio serieus veranderd. De bestuurders van de scholengemeenschap gingen uit van rationalisering en efficiëntie van het aanbod. In 1999 al werd afgesproken dat het gemengd onderwijs zou worden ingevoerd. 

Drie Geelse scholen werden in 2001 betrokken bij een zeer grote herstructurering waarbij ook de helft van het personeel naar een andere school moest verhuizen. Het Sint-Aloysiusinstituut en ’t Peperstraatje werden scholen voor de eerste graad (12 tot 14 jaar) en het Sint-Dimpnacollege (ASO), het Sint-Maria-Instituut (TSO en BSO) en het Sint-Jozefinstituut (TSO en BSO) sindsdien scholen van de tweede en derde graad (14 tot 18 jaar).

Het Sancta Maria Instituut van Kasterlee werd uitgebouwd tot een aparte school met richtingen in de eerste, tweede en derde graad. De scholengemeenschap nam ook heel wat functies over van de zes aparte scholen en richtte een groot aantal overkoepelende diensten (technisch, financieel, pedagogisch, informatica, preventie, personeel, aankoop) op die elk op hun manier taken van de afzonderlijke scholen overnamen.

Voor de zorg voor leerlingen (leerlingenbegeleiding) worden momenteel zelfs tien personeelsleden volledig vrijgesteld. Al die wijzigingen werden door het grote publiek in de regio goed aanvaard. KOGEKA groeide uit tot één van de grootste scholengemeenschappen van het bisdom Antwerpen.  De samenwerking tussen de zes scholen is er in die vijftien jaar op diverse vlakken veel intenser op geworden.  Nieuw vanaf dit schooljaar is een overkoepelende LED- (= Levensecht, eigentijds, duurzaam) coördinator en een aantal LED-coördinatoren in de scholen die zich bezig houden met onder meer digitale didactiek. Doelstelling van deze personeelsleden is om het onderwijs van KOGEKA nog beter te doen aansluiten bij de 21e eeuw.

De scholengemeenschap KOGEKA besliste ook om elke vijf jaar de samenwerking te vieren. 10 jaar geleden werd voor het eerst gevierd op de Markt , vijf jaar terug trok de ganse scholengemeenschap met de fiets naar Bobbejaanland.  Nu donderdag, wordt er opnieuw gevierd. De bedoeling van die vieringen is om elke scholier van KOGEKA minstens één keer in zijn zesjarige schoolloopbaan samen te brengen met zijn/haar collega’s van de andere vestigingsplaatsen. Op vrijdag 3 oktober is er in Geel een gekozen verlofdag. Op die manier kan iedereen van deze dag genieten.

CONCRETE ACTIVITEITEN IN DE SCHOLEN (VOORMIDDAG) en op de Geelse Markt (vanaf 13.15 uur)

Concreet zullen vanaf 9.00 uur in vijf van de zes vestigingsplaatsen aparte activiteiten plaats vinden. Alleen in het Sint-Jozefinstituut (afspraken met externe praktijklocaties) was dat niet mogelijk. U bent op die vijf locaties alvast hartelijk welkom in de voormiddag

In onze Geelse scholen van de eerste graad, het Sint-Aloysiusinstituut en ’t Peperstraatje is er alvast vanaf 9.00 uur een boekentasvrije voormiddag gepland. In ’t Peperstraatje wordt onder meer een fotozoektocht rond de letters van KOGEKA georganiseerd. Leerlingen werken zowel binnen als buiten de school aan het thema 15 jaar KOGEKA. ( ’t Peperstraatje, Pas 93, 014 58 87 95). Ook in het Sint-Aloysiusinstituut plannen leerkrachten tussen 9.00 uur en 12.00 uur tal van activiteiten. ( Sint-Aloysiusinstituut, Kollegestraat 15, 014 56 26 50)

 In het Sint-Dimpnacollege van Geel (Gasthuisstraat 2) zullen vanaf 9.00 uur  “alternatieve lessen” plaats vinden. Directeur Gorik Goris staat er opnieuw voor de klas, de leerkracht wetenschappen geven er godsdienst, die van wiskunde Duits enz. enz. In het Sint-Maria-Instituut (Pas 110, 014 58 86 72 ) zijn er verrassingsacts van de leerkrachten voorzien.  Om 8.25 uur start het daar met een verrassend optreden.

Daarna starten ze vanaf 8.35 uur met “De Pas daagt je uit” en van ongeveer 11.00 uur tot 11.30 uur is er op de Geelse Markt een totaal onverwachte Flashmob van directie en personeel van het Sint-Maria-Instituut. Ook in de andere scholen zijn er festiviteiten gepland. In het SMIK van Kasterlee starten ze om 8.30 uur  met een gezamenlijke viering op de speelplaats die sterk op Tomorrowland zal geïnspireerd zijn. (SMIK, Kasterlee, Mgr. Heylenstraat 37, Kasterlee)

Geelse Markt vanaf 13. 15 uur tot 15.00 uur

Alle vijf Geelse katholieke secundaire scholen (Sint-Aloysiusinstituut, Sint-Maria-Instituut, Sint-Jozefinstituut, Sint-Dimpnacollege en ’t Peperstraatje)  en het Sancta Maria Instituut van Kasterlee komen in de namiddag naar de Geelse Markt. Vanaf 13.15 uur zijn er dan op de Markt optredens voorzien. Een bekende Vlaamse televisiepersoonlijkheid  (de naam moet geheim blijven tot donderdag) zal de jongeren in de sfeer brengen. Er zijn zeer diverse optredens voorzien van artiesten o.m.  900 show BMX (show met BMX-fietsen op de Markt) , Urban Dance Floor (dans en muziek), de Belgische kampioen beat-box Fatty K, oud-leerling Cas “Voice van Geel” Vandecruys (deelnemer De Voice van Vlaanderen  en gitarist  bij “De Voice Kids”)  en de New Dimension Percussion Group (zie ook aparte bijlage).

Voor de leerlingen eindigt deze schooldag om 15.00 uur met nog een speciale verrassingsact met enkele bekende KOGEKA-mensen in de hoofdrol. De leerlingen worden door de leerkrachten/gemachtigde opzichters begeleid van en naar de scholen in samenwerking met de politie.