Op woensdag 15 juni is er in Vlaanderen tijdens de avonduren een maansverduistering. Voor deze gelegenheid stellen de Amateur Sterrenkundigen van Herentals (ASH Polaris) hun kijkers ter beschikking op de Toeristentoren.

Wat is een maansverduistering ?
 
Een maansverduistering doet zich voor als de zon, de Aarde en de Maan mooi op één lijn staan. De Maan, welke rond de Aarde draait, trekt dan door de schaduw van de Aarde en wordt zo verduisterd.

Aangezien een gedeelte van het zonlicht door de Aardse dampkring verstrooid wordt, zal er toch nog wat rood licht op de Maan vallen. Geheel donker wordt ze dus niet. Afhankelijk van de hoeveelheid (vulkaan)stof in de dampkring kan de Maan dan eerder oranje tot donkerrood aan de hemel staan.

Dat rode schijnsel is enkel goed te zien bij een totale maansverduistering. Bij een gedeeltelijke verduistering, of in de aanloop naar totaliteit, overheerst het licht van de niet-verduisterde Maan.
We zien wel dat een gedeelte van de Maan in de schaduw van de Aarde zit, maar de rode kleur is niet waarneembaar.
 
De totale maansverduistering van 15 juni
 
Deze maansverduistering verloopt niet in ideale omstandigheden. De totaliteit begint om 21u22 maar de Maan bevindt zich dan nog onder de horizon. De opkomst van de Maan is voorzien om 21u50. Het is echter dan nog niet donker aangezien de zon eerst 7 minuten later (21u57) onder de horizon verdwijnt.

Terwijl het langzaam donkerder wordt, zien we de verduisterde Maan hoger aan de hemel klimmen.
Omstreeks 22u13 zit de Maan het diepst in de aardschaduw. Die totaliteit duurt nog tot 23u03. De Maan staat dan 7° boven de horizon.
 
Kijken van op de Toeristentoren.
 
Wie dus iets van dit spektakel wil zien, moet een open zicht hebben op de oostelijke horizon. Een dergelijk mooi zicht vind je op de Toeristentoren. Voor de gelegenheid stellen de Amateur
 Sterrenkundigen van Herentals (ASH Polaris) hun kijkers ter beschikking. Niet alleen kan je naar de verduisterde Maan kijken, ook de geringde planeet Saturnus staat die avond aan de hemel te
pronken. De kijkers staan ter beschikking tijdens gans de totaliteit (van 21u22 tot iets na 23 uur).
 
ASH Polaris.
 
Polaris is een afdeling van de Vereniging Voor Sterrenkunde. Al sinds 1982 doen ze in het Herentalse aan sterrenkunde en ruimtevaart. Elke maand is er een voordracht, en verder zijn er allerlei werkgroepen, waarnemingsactiviteiten, uitstappen, kampen en zo voorts. Meer informatie vind je op http://www.ashpolaris.vvs.be. Info kan je ook krijgen via ashpolaris@hotmail.com