De vzw bosgroep Zuiderkempen vierde woensdagnamiddag zijn 1500e lid. De gelukkige is Stefan Cassiers, een privéboseigenaar uit Herenthout. Als 1500e lid ontving Stefan een kloemp van linde van de bosgroep. Dit is een kleinschalige bosaanplanting van 40 bomen rond een paal. Door zijn goed afbreekbare bladeren zijn de lindebomen een verrijking voor de grond. Lindebomen zijn ook geliefd bij de imkers en de bijtjes die er lindehoning van maken.

Gedeputeerde Rik Röttger en voorzitter Jan Millis overhandigden de kloempenpaal. Na de viering toostten alle aanwezigen met een kloempenbiertje. Dit najaar wordt de kloemp aangeplant. Stefan Cassiers kijkt al uit naar de aanplanting want als boseigenaar streeft hij naar een gevarieerd bos met een grote natuurwaarde. Via een infovergadering voor boseigenaars van het boscomplex ‘Bergen’ in Herenthout is hij in contact gekomen met de bosgroep.

Bosgroep Zuiderkempen > 3200 ha bos
De vzw bosgroep Zuiderkempen beheert meer dan 3200 ha bos. Dit komt overeen met 42 procent van alle bossen in de Zuiderkempen. In 10 jaar tijd heeft de bosgroep 2415 ha bos opengesteld voor het publiek en 117 ha speelzone ingericht voor de jeugd. De meeste boseigenaars investeren immers graag in de maatschappelijke waarde van hun bos.

Het succes van de bosgroepwerking is gestoeld op een goede samenwerking en verstandhouding met de privéboseigenaars. Op die manier kan bosgroep Zuiderkempen op een goedkope en duurzame wijze Kempense bossen beheren.  Foto's en tekst Johan Temmerman / Nnieuws.