Wijnliefhebbers noteren alvast 18 tot 21 oktober  in hun agenda want dan vindt de 15e editie van Megavino in Brussels Expo plaats. Een feesteditie dus en daar hoort uiteraard een speciaal gastland bij.

Met Spanje heeft Megavino alvast een ‘dikke vis’ gevangen. Spanje is immers niet enkel het grootste wijnland qua oppervlakte, het is bovendien de 3e grootste producent wereldwijd en ook bij ons zit de verkoop gevoelig in de lift.

Op Megavino pakt Spanje met een totaalconcept uit: niet minder dan 50 producenten én invoerders uit quasi alle regio’s zijn vertegenwoordigd op een sfeerrijk paviljoen, maar er is ook bijzondere aandacht (met een aparte tasting bar) voor de cava, of zeg maar dé bubbelhype in Vlaanderen, voor bodegas die zich gespecialiseerd hebben in wijntoerisme, leuke workshops rond wijn en gerecht in de tapasbar, en een ruime en fraai aangeklede degustatiezone waar de klok rond becommentarieerde proeverijen georganiseerd worden.

Daar kan je als bezoeker alles vernemen rond de geheimen van de sherrywijnen, de verschillende karakteristieken van de cava ontdekken, kennis maken met karaktervolle witte wijnen uit Rueda, of wijnen op basis van tempranillo, het Spaanse koningsras, proeven.
Inschrijven is niet nodig, gewoon aanmelden aan het degustatietheater volstaat!
Het volledige programma komt nog onder de rubriek ‘animaties’ te staan.

Daarnaast zijn opnieuw alle ‘vaste waarden’ vertegenwoordigd. Frankrijk neemt met meer dan 100 aanwezige producenten de grootste oppervlakte voor zijn rekening en heeft ook een eigen ingerichte degustatiezone waar 4 dagen lang ‘non stop’ proeverijen en workshops rond de meest uiteenlopende thema’s georganiseerd worden. Ook hier is vooraf inschrijven niet nodig. Gewoon aanmelden aan het ‘master class theater’.

Italië vult die top drie aan. Sicilië is de absolute blikvanger. Drie grote blokken en voor het eerst een heuse ‘table d’hôte’ waar je kan deelnemen aan workshops rond wijn en typische Siciliaanse hapjes. Maar ook regio’s als Pisa (Toscane), Abruzzo, Piemonte, Puglia, Alto-Adige, Veneto of Umbrië zakken met een sterke vertegenwoordiging naar Brussel af.

En uiteraard zijn de klassiekers als Oostenrijk, Duitsland, Californië, Bulgarije, Luxemburg, Chili, Argentinië, Brazilië, Australië en Zuid-Afrika weer pertinent aanwezig. Vergeten we ook wijn uit eigen land niet want ook al voor de tweede keer aanwezig is het paviljoen met Belgische wijnbouwers dat zo’n twaalftal producenten uit eigen land zal groeperen.
 
Het mooiste bewijs dat wijn van bij ons gevoelig in de lift zit!
Uitkijken wordt het ook naar de voormalige Oostbloklanden als Roemenië, Hongarije of Slovenië die Brussel ontdekt lijken te hebben. Nog opvallend dit jaar: delegaties uit Georgië en voor het eerst ook koosjere wijn op Megavino. Andere blikvanger wordt het paviljoen van Belgische wijnbouwers, niet alleen in Frankrijk maar ook landgenoten die in andere landen wijn maken. Ze zijn met een twintigtal, een absolute première!

Ook de animatiekalender steekt propvol. Vier dagen lang ‘free tastings’ in de degustatiezones van de verschillende paviljoenen – een nieuwigheid dit jaar nota bene - maar ook becommentarieerde proeverijen, workshops en wedstrijden in de aanpalende animatiezalen.

Op maandag is Megavino geopend voor iedereen maar spitst de aandacht zich vooral toe op de professionele bezoeker. Die kan in de verschillende zalen diverse mini expo’s bijwonen waar tal van nieuwe producenten die op zoek zijn naar een Belgische vertegenwoordiging hun wijnen voorstellen. Ook dit programma staat op de website.

WIN EEN GASTRONOMISCH WEEKEND VOOR 2 PERSONEN IN EEN PARADOR IN SPANJE!

Ter gelegenheid van de 15e editie van het salon Megavino zal Spanje eregast zijn voor deze feestelijke editie. Daarom hebben wij het plezier u uit te nodigen om deel te nemen aan de wedstrijd en u de kans te geven om een reis voor twee personen te winnen naar Spanje:
* Heen - en terugvlucht aangeboden door Vueling
* Het verblijf ter plaatse wordt u aangeboden door Paradores de Turismo en houdt het volgende in:
* 2 nachten in een van de Paradores
* een gastronomische ervaring
* een huurwagen aangeboden door de Spaanse Dienst voor Toerisme

Om deel te nemen, gelieve het formulier in te vullen en het te deponeren in de URNE aan de stand van Spanje of neem deel online voor 4 november op DEZE LINK.

Nnieuws en Megavino geven 30 vrijkaarten weg.  Wedstrijdvraag : welk is het gastland an Megavino dit jaar?  Mail het juiste antwoord naar redactie@nnieuws.be - je krijgt een mail als je gewonnen hebt.  Succes.