De 16 clubs uit de Pro League hebben vrijdag dan toch een akkoord bereikt om hun tv-rechten samen aan te bieden. De vijf "rebelse" clubs, die ermee dreigden hun rechten op eigen houtje te verkopen, hebben ingebonden.

Pro League-voorzitter Ivan De Witte is blij dat de clubs naar elkaar zijn toegegroeid en de bom onder het voetbal onschadelijk is gemaakt. "Ik ben erg opgelucht, want ik vreesde dat we met een splitsing ons voetbal  heel veel schade zouden berokkenen."

"Het is ongelooflijk belangrijk dat we niet verdeeld naar de markt trekken. Donderdag hadden we een voorbereidende vergadering waar we naar een uitweg uit de impasse gezocht hebben. Dat is gelukt. Het gezond verstand zegeviert."

Volgens De Witte gingen de vijf overstag door twee belangrijke argumenten: de bedenkingen van de Raad voor Mededinging bij een aparte verkoop en het dreigement van Belgacom TV om niet te bieden.

Dat alle plooien tussen de clubs nu zijn gladgestreken, wil De Witte niet gezegd hebben. "Maar een kledingstuk dat volledig is gladgestreken is niet mooi. Dan heb je wat plooitjes nodig."

De clubs moeten wel nog één moeilijke horde nemen, namelijk de concrete invulling van het contract. "Kiezen we voor exclusiviteit of niet? In het tweede geval kan eenzelfde match op meerdere kanalen tegelijk uitgezonden worden. Ik wou hier vandaag geen beslissing over forceren, anders zou het huidige goeie klimaat negatief beïnvloed kunnen worden. We stellen het een weekje uit."

STVV-preses Duchâtelet: "Ik vind dit ook positief"

STVV was één van de vijf clubs (met Standard, Charleroi, Lierse  en Germinal Beerschot) die zijn rechten apart dreigde te verkopen. Toch vindt STVV-preses Roland Duchâtelet de beslissing "een goeie zaak".

"De Raad voor Mededinging raadde een aparte verkoop af, maar dat geldt niet alleen voor ons. Ook de G4 (Anderlecht, Club Brugge, RC Genk en AA Gent) zal niet meer kunnen dreigen met een aparte verkoop. Daarom vind ik dit positief nieuws."

"Dit lijkt me de beste oplossing voor het voetbal, de voetballiefhebbers en de zenders." Volgende week zit de Pro League opnieuw samen om te bekijken hoe ze het tv-pakket zal aanbieden.

Bron : Sporza.be