AZ Turnhout sloot 2021 af met een mooi rond getal. Gisterenavond hielpen de vroedvrouwen en gynaecologen de 1.600e mama bij haar bevalling.

'In totaal mochten we 1.614 kindjes verwelkomen in ons ziekenhuis', zegt Hetty Voeten, communicatie AZ.

''Vorig jaar was het onduidelijk wat 2021 ging brengen qua aantal bevallingen. In AZ Turnhout merken we ten opzichte van 2020 geen grote verschillen. Er was geen babyboom, maar ook geen daling door de (economische) onzekerheid door COVID.

Lewis Bogaerts, zoontje van Kyani en Xander uit Lille

Met de geboorte van Lewis rond AZ Turnhout het jaar 2021 mooi af op 1.600 bevallingen. COVID heeft er wel voor gezorgd dat de werking op de dienst materniteit van het AZ Turnhout nog steeds anders is dan ervoor.

“We moesten met name vaak schakelen in ons bezoekers- en screeningsbeleid”, vertelt gynaecoloog Magali Verheecke.

“Desondanks het minder tot niet mogen toelaten van bezoekers op de materniteit wat minder fijn lijkt, merken we wel dat heel veel toch ook konden genieten van de rust en dat dit ook een gunstig effect had op het slagen van de borstvoeding. 2022 zal waarschijnlijk een jaar worden waarbij het aantal bezoekers nog steeds beperkt zal blijven.

Desalniettemin hebben we geleerd dat rust op de materniteit zeker een must is, en dat we dit in de toekomst ook zullen bewaren”, besluit Verheecke.

Plannen voor 2022

“We hebben dit jaar ook onze werking op de raadpleging onder de loep genomen”, gaat Verheecke verder.

“Vanaf 2022 zullen we een aparte ruimte hebben voor het uitvoeren van de uitgebreidere echografie op 20 weken, zal er meer tijd vrijkomen voor ambulante ingrepen (zoals kleine operaties onder plaatselijke verdoving), en zetten we onze schouders onder de uitwerking van een menopauze-raadpleging.

Hiervoor nemen we een nieuwe collega gynaecoloog in dienst. Ook onze dienst fertiliteit die de voorbije jaren reeds aan het groeien was, breidt verder uit. Daarnaast hebben we vanuit de directie de ondersteuning gekregen voor de uitbouw van een vroedvrouwenraadpleging.

Deze raadplegingen zullen de vroegere infosessies in groep vervangen, en zullen we individueel aanbieden aan al onze zwangere patiënten. Hierbij is onze grootste zorg de detectie en betere opvolging van zwangere vrouwen met psychosociale problematiek.

Hiervoor konden we al rekenen op de goede samenwerking met de sociale dienst, maar we merken dat het percentage zwangeren en gezinnen met problemen de laatste jaren enorm toeneemt.

Wanneer we reeds prenataal zwangere vrouwen en koppels goed kunnen ondersteunen, zorgen we voor een betere, stabiele thuissituatie waarin een kind kan opgroeien.”

Nieuw leven : gynaecologie, verloskamer, materniteit, en neonatologie - AZ Turnhout gaat dit jaar ook viral!

“Wil je onze laatste nieuwtjes en weetjes meevolgen, dan kan je vanaf 1 januari 2022 terecht op onze Instagram-pagina @nieuwleven_azturnhout. We willen onze patiënten via deze pagina nog meer op de hoogte te brengen over de werking van onze diensten, tips te geven bij de zwangerschap en borstvoeding en gewoon leuk nieuws te delen.

Wist je bijvoorbeeld dat AZ Turnhout het laagste percentage inducties (inleidingen van de arbeid) heeft over gans Vlaanderen?”, vertelt Verheecke enthousiast.

“We zijn blij dat wij met onze dienst het spontaan en natuurlijk verloop van de arbeid en bevalling mee kunnen ondersteunen.”

Eerste kindje van 2022

"Het eerste kindje van 2022 werd bij ons geboren om 10.49u. De ouders van het kindje wensen liever geen media aandacht.

Om 16.05u volgde een tweede kindje, Lua-Mae De Jonghe, het eerste dochtertje van Steffi en Dempsey uit Rijkevorsel."

In het AZ Herentals zijn er zaterdag 2 jongens en een meisje geboren : om precies 02.21u, 10.15u en om 13.27u.

In het Ziekenhuis Geel bleef het bij 1 baby. Liam Van de Perre uit het Limburgse Ham kwam om exact 13.31u ter wereld. 

Foto's AZ Turnhout/ NNieuws.