Vanmorgen rond 07.40u is een zware brand ontstaan in een varkensboerderij in Lage Rielen in Lichtaart. Brandweer Taxandria was sner ter plaatse. 
1 van de 3 stallen van het bedrijf stond er in lichterlaaie. Een groot deel van de dieren die zich op het ogenblik van de brand in de stal bevonden, kon niet worden gered.

Het gaat om 1.700 varkens.

Bij de blussingswerken kwam aan het licht dat er ook asbest zit in het dak van de stal, dat op instorten stond.

De brandweer zal nog een hele  tijd moeten nablussen. Omwonenden werd gevraagd ramen en deuren gesloten te houden, vooral omdat er sprake is van asbest in de dakbedekking.

'Omdat de rookpluim ook afdreef richting Turnhout, werd dat ook aangeraden aan de inwoners van de wijk Zevendonk en in de omgeving van Winkel', zegt politie Regio Turnhout.   'Ook wie daar in de buurt aan het rijden is, of in de omgeving Turnhout-West en Oud-Turnhout op de E34, moest ramen dichthouden en de ventilatie uitschakelen van de politie.

De oorzaak van de brand  wordt nog onderzocht. De woning van de uitbaters die op een 10-tal meter van de stallen staat, is gevrijwaard net als de andere stallen ernaast.

Er raakte niemand gewond. Een gespecialiseerde firma komt ter plaatse om na te gaan of er in een straal van 50 meter veel asbestvervuiling is.'

UPDATE Politie Regio Turnhout 10.59u

'De brand aan Lage Rielen in #Kasterlee is momenteel onder controle. De brandweer blust nog wel na, maar de rookontwikkeling is al sterk afgenomen.

Het is dan ook niet langer nodig om ramen en deuren gesloten te houden.
Woon je in de omgeving van de brand of in de richting waarnaar de rook is afgedreven en hangt er een brandgeur in je woning die het gevolg kan zijn van de brand in Kasterlee?

Zet dan de ramen even open om goed te ventileren.  Wees er bij een brandgeur binnen in huis wel zeker van dat de oorzaak niet in je eigen woning ligt. Toch nog brandweer nodig? Bel 112.'  (pol)  Foto's Peter Vanderveken/NNieuws.