Vandaag ontvangen 18 Antwerpse scholen die Milieuzorg op School (MOS) integreerden in de dagelijkse werking van hun school een erkenning van de Vlaamse overheid. De MOS-coördinatie van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) reikt dit jaar 85 logo’s uit, waarvan 18 aan scholen uit de provincie Antwerpen.
MOS-logo 3
Scholen die voor de derde maal een MOS-logo behalen, mogen zich definitief een MOS-school noemen en ontvangen daarvoor een certificaat. Tien Antwerpse basisscholen en drie secundaire scholen krijgen vandaag hun derde MOS-logo:
Basisscholen
Stedelijke Basisschool De Wereldreiziger, Antwerpen
Kleuterschool De hoedjes van papier, Deurne (M. Montgomerylaan 15)
Lagere School De hoedjes van papier, Deurne (Thibautstraat 35)
Stedelijke Basisschool De Vlinderboom afd. Cocon, Borgerhout
Gemeentelijke Basisschool BAB, Beerse
Gemeentelijke Basisschool Mozawiek, Mol
GO! Freinetschool De Klimboom, Balen
Basisschool Stadspark, Lier
GO! Basisschool Kiliaan West en Oost, Duffel
GIBO Heide, Brasschaat
Secundaire scholen
Xaveriuscollege, Borgerhout
Maris Stella Instituut, Oostmalle
Rozenberg S.O., Mol
Groene vlag
Scholen die een sterke MOS-werking hebben, kunnen een internationale erkenning verwerven als Eco-school. Hiervoor moeten zij voldoen aan 7 succesfactoren die zijn afgesproken op internationaal niveau en gecoördineerd worden door de Foundation for Environmental Education (FEE). Daarvoor krijgen ze de Groene Vlag.
Drie Antwerpse basisscholen en twee secundaire scholen mogen vandaag de Groene Vlag in ontvangst nemen:
Basisscholen
Stedelijke Basisschool Larum, Geel
GO! Basisschool De Brug, Sint-Job-in-‘t-Goor
Buitengewoon Basisonderwijs Berkenbeek, Wuustwezel
Secundaire scholen
Centrum Leren en Werken Het Keerpunt, Borgerhout
Sint-Ursula Lyceum en Instituut, Lier
Toekomst
Milieuzorg op School (MOS) vernieuwt dit jaar haar werking en legt naast de klassieke thema’s van water, afvalpreventie, mobiliteit, energie en natuur voortaan ook de focus op duurzaamheidsthema’s zoals biodiversiteit en duurzame voeding. Er is ook aandacht voor netwerken, uitwisselingen en internationalisering. Het MOS-programma biedt scholen nu nog meer mogelijkheden om het eigen engagement uit te diepen in de lespraktijk, samen met leerlingen, met de hele schoolgemeenschap en met de ruimere omgeving. MOS valt onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege die zorgde voor een verlenging van MOS voor de periode 2013-2019. Het Departement LNE coördineert de MOS-werking, de 5 Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie zijn partners.