Vandaag voerde de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout opnieuw een actie tegen woninginbraken. Dirk Van Aerschot, korpschef politiezone Geel-Laakdal-Meerhout : 'Tijdens deze preventieve actie werden 1 463 voertuigen in ANPR gecontroleerd. 343 voertuigen werden gecontroleerd op negen controleposten in Laakdal.

Ook werden er zes personen nagetrokken in politionele databanken. Twee personen die geseind stonden werden aangetroffen. Eén bestuurder legde een positieve drugstest af. Verder werden er nog 7 bekeuringen gegeven voor verkeersinbreuken.'

Inzet

'Op verschillende locaties in Laakdal werd het in- en/of uitgaand verkeer aan een grondige controle onderworpen. De locaties werden bepaald op basis van recent cijfermateriaal van woninginbraken. De politiezone zette bij deze actie dertien personeelsleden in.

De actie liep van 13 tot 16 uur. Ook in de andere gemeenten van de politiezone staan dergelijke acties in de nabije toekomst gepland.'

Samen werken aan veiligheid

'Met deze actie wil de politiezone de inwoners nog een keer attent maken op het fenomeen van woninginbraken', vervolgt Dirk Van Aerschot, korpschef politiezone Geel-Laakdal-Meerhout.  Zij zet al langer veel in op woninginbraken en op een goede wisselwerking met de inwoners.

Zo spoort zij aan om alle verdachte zaken te melden. Op deze manier heeft de politiezone al meerdere zaken opgehelderd. Ook kan je bij de politiezone gratis inbraakpreventief advies aanvragen om je woning beter te beveiligen tegen inbrekers.

Je kan ook bij je thuis een Polysafe-avond organiseren. Je nodigt dan buren, vrienden, familie, ... uit en de inbraakpreventie-adviseur komt langs en vertelt wat je allemaal kan doen om je woning beter te beveiligen tegen inbrekers.'

Ondertussen zijn er ook slimme camera's in de zone die nummerplaten herkennen.

Ook deze worden ingezet in de strijd tegen woninginbraken. Bovendien houdt de politiezone regelmatig kleinschaligere acties op haar grondgebied.

Cijfergegevens

'In 2017 stelde de politiezone 157 woninginbraken vast. Daarnaast registreerde ze ook 64 pogingen tot inbraak. Voor de inbraken en de pogingen samen is dit een lichte daling van twee procent ten opzichte van 2016. Sinds 2011 is dit het laagste aantal inbraken.

Het ging meestal (97 procent) om inbraken in het hoofdverblijf. De meerderheid van de inbraken gebeurde overdag. Drie vierde van de inbraken gebeurde tussen 8 en 21 uur, met een piek tussen 20 en 21 uur.

67 procent van de inbraken worden tijdens de week gepleegd. De inbrekers maakten voornamelijk juwelen, cash geld en computers buit. In meer dan de helft van de inbraken werd er aan de achter – of zijkant van de woning een raam of deur opengebroken.' (pol)