U bent hier

18e-eeuwse poort aan Zevenbergenbos in Ranst volledig gerestaureerd

Kempen regio | Lier regio
08.04.2019 - 11.53u
Door: Mark Jaspers

Aan de rand van het Zevenbergenbos in Ranst staat al sinds de 18e eeuw een monumentale toegangspoort en een bijbehorende brug. Zowel de poort als de brug waren tot voor kort in zeer slechte staat en niet meer toegankelijk.

Een restauratie diende zich aan, waarvoor Erfgoed Voorkempen en Natuurpunt de krachten bundelden. De gerestaureerde brug en toegangspoort werden ingehuldigd tijdens de Opennatuurdag op zondag 7 april.

De monumentale toegangspoort in het Zevenbergenbos in Ranst valt meteen op als je hem ziet. De poort werd gebouwd in rococostijl en dateert vermoedelijk uit de 18de eeuw. Samen met de brug vormt ze een opmerkelijk stukje erfgoed in het beschermde landschap Bos van Ranst.

De toegangspoort en de brug verkeerden laatste jaren in zeer slechte staat. Na een inspectie door Monumentenwacht, besloot Natuurpunt om dit erfgoed in ere te herstellen. Hoewel het bouwwerk niet groot is, komt bij zo'n restauratie heel wat kijken.

Erfgoed Voorkempen coördineerde dit traject, van de premie-aanvraag en het aanstellen van de aannemers tot de uitvoering op de werf. De restauratiewerken werden gerealiseerd met de steun van gemeente Ranst, agentschap Onroerend erfgoed en Cera.

Restauratie

In het najaar van 2018 werden de werken gestart. Eerst werd stabiliteit van de bakstenen boogbrug hersteld en kreeg de brug kreeg een volledige opknapbeurt. Om het authentieke karakter van de brug te bewaren, werd zoveel mogelijk gewerkt met historische materialen. Nadien restaureerde een specialist in historisch smeedwerk de toegangspoort, zodat deze opnieuw veilig kan worden geopend.

Luk Lemmens, gedeputeerde voor o.a. erfgoed bij de provincie Antwerpen, is alvast tevreden met de restauratie van de historische poort: "Zevenbergenbos en het Bos van Ranst zijn een gebied met een rijke geschiedenis, die zeer ver teruggaat in de tijd, tot in de jong-steentijd.

Verspreid over het gebied zijn relicten bewaard uit bijna alle latere eeuwen. De restauratie van deze charmante 18de-eeuwse poort is een mooi voorbeeld van hoe de beheerders hier erfgoed- en natuurwaarden harmonieus laten samengaan. Een voorbeeld dat navolging verdient!"

Waar:
Zevenbergenbos, Kasteelstraat 22, 2520 Ranst

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto