Vandaag lanceert de sector van de maatwerkbedrijven (de voormalige beschutte werkplaatsen) Handymade, een webshop met producten gemaakt door hun werknemers. Een primeur in België.

U kent Bol.com. Coolblue. En Zalando. Vandaag komt daar Handymade bij, een lokaal en duurzaam alternatief. Een webshop met unieke producten, met veel liefde en expertise gemaakt door werknemers die niet terechtkunnen in een regulier bedrijf en daarom een job 'op maat' hebben in een maatwerkbedrijf.

Boosten van de tewerkstellingskansen van werknemers met een beperking
Francis Devisch, directeur Groep Maatwerk, sectorfederatie van de maatwerkbedrijven: "De maatwerkbedrijven werken meestal in onderaanneming van reguliere bedrijven. 1 op 2 van de Vlaamse bedrijven doet trouwens reeds een beroep op hen.

Maar heel wat maatwerkbedrijven maken ook eigen producten. Denk maar aan geschenkboxen, kersenpitkussentjes, maar ook tuinmeubiliair en (in deze coronatijden onontbeerlijk) mond- en spatmaskers.

Geen 13-in-een-dozijn producten, maar originele creaties met een twist. Om deze producten een extra verkoopskanaal te bieden, lanceren we vandaag Handymade, een eigen webshop.

Op die manier willen we de tewerkstellingskansen van onze werknemers een boost geven."

Op Handymade dus geen banale producten, maar een verrassend assortiment van unieke producten. Verrassend omwille van het product zelf én verrassend omwille van de bijzondere mensen die het gemaakt hebben.

Francis: 'Maatwerkbedrijven stellen mensen tewerk die een arbeidshandicap hebben waardoor ze niet in een 'gewoon' bedrijf kunnen werken. Om hun werk op maat te bieden, ontwikkelen maatwerkbedrijven activiteiten en producten in heel diverse sectoren.

Bovendien zijn deze producten ook 100% kwaliteitsvol.

Maatwerkbedrijven zijn vandaag niet meer de stoffige werkplaatsen waar enkel producten verpakt worden. Het zijn vandaag hoogtechnologische, innovatieve bedrijven geworden die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen."

E-commerce in België

E-commerce in België boomt. Benjamin Beeckmans, Solvay Business School: "In 2019 deed al 70% van de Belgische bevolking online aankopen, waarbij ze gemiddeld 100 euro per maand online spenderen.

Tegelijkertijd zien we dat meer en meer consumenten op zoek gaan naar lokale producten met een sociale meerwaarde. Handymade biedt een aanbod voor deze 'meerwaardezoekers', door via online verkoop duurzaam geproduceerde producten aan te bieden.

De maatwerkbedrijven zien zich vandaag geplaatst voor heel wat uitdagingen: heel wat van hun traditionele 'handjeswerk' verhuist naar lageloonlanden en het beschikbare werk wordt complexer.

Via het creëren van een extra verkoopskanaal voor eigen producten kan deze webshop hier een antwoord op bieden. Deze producten kunnen gemaakt worden op dalmomenten in de productie."

Welke producten vindt u zoal op Handymade (www.handymade.be ) en wie maakt ze?

Cadeauboxen - gemaakt in maatwerkbedrijf Kaliber (Herentals):

'De cadeaubox is het ideale geschenk voor al de wijnliefhebbers onder uw vrienden', zegt algemeen directeur Wim Dewindt.
Mieke werkt al 7 jaar als enthousiaste inpakster bij Kaliber. Het laatste jaar werkt ze vooral aan de producten die op Handymade verkocht worden.

Haar grote sterkte is dat zij zich zonder moeite heel lang kan focussen en dat geen enkel detail aan haar aandacht ontsnapt.  Met haar loon spaart zij voor een citytrip naar Parijs, samen met haar vriend Jeroen.'

Het kersenpitkussentje - gemaakt in maatwerkbedrijf Arop (Antwerpen)

Ook het – intussen in 24 landen - bekende kersenpitkussentje wordt gefabriceerd door maatwerkers. Wereldwijd houdt Arop mensen warm met dit warmte-kussen gamma.

Het team van de confectie-afdeling bij Arop is (terecht!) zéér fier dat ze 'hun' creaties niet alleen in de winkel vinden, maar ook op tal van webshops. Leona (52j) is er vaste medewerker: "Af en toe werk ik ook wel eens op een andere afdeling, maar ben steeds blij dat ik terug naar 'MIJN' Kersepitjes mag."

Het spatmasker - gemaakt in maakbedrijf Vlotter (Boom)

Een spatmasker: het ideale instrument om alle (klanten)contacten ook in deze coronatijden veilig te houden.

Sabrina, maatwerkster bij Vlotter: "Na een lange weg af te leggen heb ik dankzij Vlotter opnieuw een plaats gevonden. Hier heb ik de kans gekregen om me fysiek beter te voelen en sociaal contact te hebben met collega's in een aangename werksfeer."

De moestuinbak - gemaakt in maatwerkbedrijf Zonnehoeve Production uit Nazareth (Oost-Vlaanderen)

Met deze moestuinbak kunt u ook op uw terras of binnenshuis aan het tuinieren gaan.
Johan (48) werkt al 26 jaar op de houtafdeling van Zonnehoeve Production.

De moestuinbak is slechts 1 van de vele producten die hij daar maakt: ook omkadering voor airco's en palletten voor lattenbodems passeren door zijn handen. Als de collega's van de verpakkingsafdeling het te druk hebben, springt hij ook daar met plezier bij. 'Ik hou van mijn job.

De afwisseling en vooral ook de collega's. Mijn collega's zijn mijn beste vrienden!'

De bodemklepcontainer – gemaakt in maatwerkbedrijf OptimaT (Lichtervelde)

In OptimaT worden al 20 jaar kwaliteitsvolle bodemklepcontainers geproduceerd. De productie van bodemklepcontainers zorgt ervoor dat ook in minder drukke periodes werknemers aan de slag kunnen.

Bovendien zorgt het gemakkelijk gebruik ervoor dat ook Lowy en Francky (zie foto) de afvalcontainers vlot op hun bestemming krijgen binnen OptimaT.

De Handymade tas – gemaakt in maatwerkbedrijf l'Ouvroir (Brussel)

De Handymade tassen worden gemaakt van dekzeilen die bij de renovatie van de Grote Markt in Brussel gebruikt werden. Bij maatwerkbedrijf L'Ouvroir werken 29 werknemers met een beperking, waarvan er 8 aan deze unieke tassen werken.
Benoît Wauters is één van hen.

Hij kwam recht van de schoolbanken bij L'Ouvroir terecht en is elke dag opnieuw blij dat hij daar kan werken. "Dankzij mijn loon hier kan ik zelfstandig wonen, maar het is meer dan dat. Ik voel me gewaardeerd en dankzij mijn job kan ik mijzelf verder ontwikkelen. Bovendien maak ik hier leuke producten, zoals deze mooie tas!"

De herbruikbare koffiefilter – gemaakt in maatwerkbedrijf Alteria (Colfontaine)

Deze duurzame, hebruikbare katoenen koffiefilter wordt in België gemaakt door Martine, werknemer bij maatwerkbedrijf Alteria.

De koffiefilter vervangt de conventionele wegwerpfilters. Martine: "Ik begon mijn carrière 34 jaar geleden als naaister bij Alteria. Momenteel maak ik meerdere producten uit het 'zero waste' gamma.

www.handymade.be