U bent hier

1e 'Hart Herentalse Ondernemers' voor AZ Herentals en To Walk Again-postrevalidatiecentrum

Herentals | Vlaanderen
15.02.2016 - 23.01u
Door: Herman Gezelle

Maandagavond werd in Golfclub Witbos onder ruime belangstelling het 1e Unizo 'Hart voor Herentalse Ondernemers' uitgereikt aan de Orthopedische heelkunde-dienst van het AZ Herentals.  Ook voor hun campagne en de realisatie van het nieuwe To Walk Again-Postrevalidatiecentrum vielen ze in de prijzen.

Dit TWA-project is een unicum in België.  Bekijk de demo van de staprobot hier - exclusief N.

Het allereerste Unizo "Herentalse Hart" werd in aanwezigheid van Karl Verlinden, voorzitter UNIZO nationaal, presentator Rick De Leeuw (NL) en TWA-bezieler Marc Herremans overhandigd. 

Een pluim voor Unizo-lokaal.

AZ Herentals-directeur Rudy Van Ballaer en orthopedisch chirurg Toon Claes – tevens voorzitter van To Walk Again VZW – namen het kunstwerk van de hand van glaskunstenaar Stijn Avonds graag in ontvangst: "Het AZ Herentals, de dienst Orthopedie en alle partners van het To Walk Again-Postrevalidatiecentrum en living lab zijn Unizo dankbaar voor deze bekroning van de jarenlange inzet om de levenskwaliteit en de participatie van mensen met een fysieke beperking te verbeteren, en om ondernemingen te helpen passende.  

Het kunstwerk staat vanaf morgen te pronken in de inkomhal van het Herentalse AZ ziekenhuis.

To Walk Again-Postrevalidatiecentrum in AZ Herentals

Het To Walk Again-Postrevalidatiecentrum wil mensen met een fysieke beperking in een warme, uitdagende omgeving en onder deskundige begeleiding opnieuw laten bewegen nadat hun klinische revalidatie is afgelopen. Niet bewegen werkt immers verlammend.

To Walk Again kadert dit centrum in de verbreding van haar werking: To Walk Again, To Work Again, To Live Again.

Maar er is meer : 'Health & Care Tech Valley in de Kempen'

Het To Walk Again-Postrevalidatiecentrum is tegelijk een living lab waar lokale en regionale ondernemingen innovatieve zorgtechnologie en -concepten kunnen ontwikkelen voor en in nauwe samenwerking, in co-creatie zeg maar, met de doelgroep van mensen met een fysieke beperking en hun begeleiders. Op die manier kan het To Walk Again-Postrevalidatiecentrum ook een stapsteen vormen richting een volwaardige Health & Care Tech Valley in de Kempen.

'Samen voor een Herentals zonder drempels'

Ook in de stad Herentals zelf wordt het To Walk Again-Postrevalidatiecentrum en living lab verankerd.   De vier historische partners achter het centrum : het AZ Herentals, Orthopedie Van Haesendonck, Mobilab@Thomas More en uiteraard To Walk Again, zijn hiervoor naar Unizo-Herentals gestapt waarbij de stad, de middenstandsraad en de middenstandsvereniging Helemaal Herentals mee hun schouders onder het project hebben gezet.

Jan Michielsen schepen lokale ecomomie (CD&V) : 'De missie is om alle mensen met een fysieke beperking een toegankelijke stad en middenstand aan te kunnen bieden, en waar nodig de nog bestaande drempels in kaart te brengen en weg te werken.

De lokale middenstand kan hiervan profiteren door de bovenlokale aantrekkingskracht van het Postrevalidatiecentrum te koppelen aan een transparant aanbod aan toegankelijke activiteiten, winkels, HoReCa-zaken, diensten...

Omgekeerd zullen ook lokale ondernemingen nieuwe producten en diensten kunnen ontwikkelen in het living lab en onmiddellijk aanbieden aan de mensen met een fysieke beperking en hun entourage wanneer zij het To Walk Again-Postrevalidatiecentrum bezoeken.'

AZ Herentals

Rudy Van Ballaer, directeur van AZ Herentals : 'Het AZ Herentals is een modern en dynamisch ziekenhuis dat professionele basiszorg aanbiedt, inclusief verschillende speerpuntdiensten. Het beschikt over 243 bedden, verspreid over verschillende verpleegafdelingen.

De missie als regionale zorginstelling bestaat erin een professionele basiszorg aan te bieden aan alle patiënten, waarbij klantvriendelijkheid en kwaliteit de sleutelbegrippen zijn die gehanteerd worden door 100 artsen, 650 ziekenhuismedewerkers en het bestuur onder het motto 'Wij staan borg voor kwaliteit en zorg!'

To Walk Again VZW
To Walk Again VZW is sinds 2003 actief om het menselijk kapitaal dat in de rolstoel zit activeren en opnieuw volwaardig laten participeren in onze samenleving. Daarbij staat de mens centraal, geruggesteund door de beschikbare technologie, expertise en wilskracht.

Om dit waar te maken zet de 'To Walk Again'-werking vandaag haar schouders onder een laagdrempelig aanbod aan bewegingsactiviteiten voor andersvaliden met een fysieke beperking: 35 uur per week sport en revalidatie onder deskundige begeleiding; het organiseren van jaarlijks tientallen sport- en avonturenkampen; het verzorgen van de aankopen van nieuw sport- en revalidatiemateriaal.

Daarnaast opent het in de loop van 2016 samen met haar partners een eerst eigen en innoverend TWA Postrevalidatiecentrum op de 6e verdieping van AZ Herentals, in staat om meer mensen langer en vooral beter te kunnen helpen.

De volgende stap zal de herintegratie van de anders-valide in de werkende maatschappij zijn : To Work Again. 

Federaal Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA) kwam vanavond de gelauwerden feliciteren en sprak haar steun uit voor dit uniek initiatief.

UNIZO-Herentals
Lokale ondernemersvereniging Unizo Herentals behartigt de belangen van de Herentalse ondernemers. Met 11 bestuursleden doen ze dit door een unieke segmentenwerking. Op deze manier heeft elke ondernemer steeds een aanspreekpunt.

Guy Verellen / NNieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto