Voka-Kempen (Geel), Telcom (Hulshout) en E-Dock (Heusden-Zolder) hebben woensdagvoormiddag aan het Huis van de Ondernemer in Geel het 1e openbaar oplaadpunt voor elektrische voertuigen in de Kempen voorgesteld.

 

Prognose 2011-2020

De prognoses gaan ervan uit dat het wereldwijde voertuigenpark tegen 2020 voor 2 tot 10% uit elektrische voertuigen zal bestaan.

Een betrouwbaar, veilig en dekkend netwerk van oplaadpalen is dan ook onmisbaar om het elektrisch rijden mogelijk te maken en de regio Kempen mag hierin niet achterblijven.

Jan Hendrickx, directeur Voka-Kempen : 'Elektrische voertuigen in het algemeen en elektrische wagens in het bijzonder zullen in de nabije toekomst een steeds belangrijkere rol spelen. De motor voor de doorbraak van de elektrische wagen zijn onze ondernemingen. Zij passen hun wagenpark immers elke  4 à 5 jaar aan.

Het is dan ook logisch dat de vergroening van de wagens op de Vlaamse wegen sneller en efficiënter gebeurt dankzij onze ondernemingen. Voka dringt daarom bij lokale en gewestelijke instanties aan op gunstige fiscale voorwaarden en maatregelen die bedrijven belonen voor de vergroening van hun wagenpark.

Slechts 80 oplaadpunten in België

Er zijn ook technische uitdagingen. Een elektrische wagen moet ook regelmatig ‘tanken’. In België zijn er momenteel zo’n tachtig publieke laadpunten, waaronder twaalf bij benzinestations.

In de Kempen is dit het allereerste oplaadpunt. Tachtig oplaadpunten in België is natuurlijk veel te weinig als we het aantal elektrische wagens de volgende jaren naar pakweg tien procent van het volledige wagenpark willen brengen. Er moeten dus meer - veel meer - oplaadpunten komen.

Verslag & foto's Guy Verellen / Nnieuws.