In de tuin van WZC Lindelo Lille heeft vrouwenbeweging Ferm vanmiddag de eerste troostplek van de provincie Antwerpen ingehuldigd. Iedereen die tijdens de covidcrisis een dierbare heeft verloren, kan vanaf nu er troost vinden en een bloembol planten.

'Deze locatie kan helpen om het verlies van je geliefde te verwerken', weet Gaby Peeters van Ferm Lille. 'Troost is meer dan ooit belangrijk, maar troost krijgen en troost geven is zo anders dan voorheen.  Het gewone leven is door het covidvirus compleet ontwricht en bepaalde gebruiken en rituelen zijn nu niet mogelijk. Veel mensen hebben het bijzonder moeilijk om met deze situatie om te gaan.  Met PlantTroost willen we iedereen de kans geven om samen troost te vinden en te bieden.'

'Ik ben blij te kunnen melden van Lindelo nu al 2 maanden covidvrij is', zegt Kris Breugelmans, directeur WZC Lindelo.  'Maar we zijn door een erg moeilijke periode moeten gaan in april-mei. Afscheid nemen, moest zowel door het personeel als door de familie, op afstand gebeuren.

Het personeel moest in ontzettend moeilijke omstandigheden werken. Dit heeft veel sporen nagelaten. Daarom zijn we blij dat we hier een troostplek kunnen in gebruik nemen.'

De troostplek is een stille plaats in het groen, dicht bij de inwoners.

Troostplek : bloemen centraal

Bloemen staan centraal, voorlopig nog geknutselde exemplaren maar vanaf het najaar vooral bloembollen. De troostplek is altijd toegankelijk voor de inwoners van Lille en alle andere mensen die nood hebben aan troost.

Aan de troostplek staat een houten paneel met een bezinningstekst. WZC Lindelo stelt bloembollen met bijhorende stokjes ter beschikking. 

Ferm (ex-KVLV) dat is een enthousiast netwerk van 80.000 vrouwen in meer dan 800 lokale groepen in heel Vlaanderen. 

Op de foto's : o.a. Kris Breugelmans directeur van WZC Lindelo, burgemeester Marleen Peeters, en Nik Van Gool en Gaby Peeters van Ferm.
Foto's Mil Cambré/ Nnieuws.