De correctionele rechtbank van Leuven heeft dinsdag twee bedrijfsleiders vrijgesproken voor diefstal van batterijtechnologie bij de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito).

Als ex-werknemers namen ze die technologie mee naar hun eigen bedrijf om te verkopen aan De Lijn en Van Hool, die daarmee hun bussen tot vandaag energiezuiniger de weg op sturen.

Twee bedrijfsleiders en hun drie vennootschappen waren door Vito voor de rechter gedaagd op betichting van diefstal van fabrieksgeheimen.

Eric V. en Rudolf V. ontwikkelden als werknemers van het overheidsbedrijf in Mol een technologie waarbij de energie die autobussen verliezen tijdens het remmen gerecupereerd wordt in batterijen.

In het najaar van 2008 werden ze bij Vito ontslagen. Het duo richtte begin 2009 in Leuven de nv 4E sys op. Amper twee maanden later verkochten ze de batterijtechnologie aan Van Hool en later ook aan De Lijn.

De procedure sleepte acht jaar aan. Volgens Vito kopieerden de twee beklaagden de technologie door het massaal transfereren van databestanden van de server van het overheidsbedrijf naar hun private mailadressen.

Het openbaar ministerie had drie maanden cel met uitstel en 1.800 euro boete gevorderd voor de bedrijfsleiders en 36.000 euro boete voor hun vennootschappen.

De verdediging had de vrijspraak gepleit. Bij gebrek aan concurrentieel voordeel was er volgens de raadsmannen geen sprake van fabrieksgeheimen. De knowhow die hun cliënten bij hun ex-werkgever opdeden, was juridisch niet beschermd.

Vito installeerde de technologie ook zelf bij Van Hool maar ging nooit tot commercialisering over. (Belga)