Bij een zware ontploffing bij Umicore in Olen zijn vanmorgen rond 9.50u twee doden gevallen in de afdeling kobalt. Er is een onderzoek gestart en de productie-afdeling werd stilgelegd. "De collega's zijn omgekomen tijdens onderhoudswerken. Het gaat om de 27-jarige Bob V.d.W. uit Olen en de 54-jarige Marc B. uit Geel. Beiden waren bezig met laswerken in/aan een tank, met daarin resten van een chemisch product.

Door de ontploffing werden ze van een zes meter hoge silotoren geblazen. Ze waren op slag dood.

De directie benadrukt dat het om eigen werknemers van het bedrijf met beide jarenlange ervaring. Zij zouden om het leven zijn gekomen door een explosie.' Dat bevestigt de directie van het bedrijf.

Wat er precies is gebeurd, weten we zelf nog niet", zegt directeur Jan Vliegen. "Het onderzoek daarover loopt samen met de autoriteiten."  Bij het ongeval is geen brand ontstaan, voegt Vliegen eraan toe. "Wat dat betreft, zijn er geen gevolgen voor de omgeving of voor de andere medewerkers." 

Grote verslagenheid

Die explosie zorgde voor weinig materiële schade, maar de productie-afdeling waar het ongeluk gebeurde ligt momenteel stil. "De verslagenheid is erg groot", zegt directeur Vliegen.

Er werken iets minder dan 1.000 mensen in het bedrijf in Olen.  Twee business units verwerken 3 soorten metalen: kobalt, nikkel en germanium. Daarnaast huisvest Umicore Olen een onderzoeksafdeling. Deze afdeling is hét kennis- en expertisecentrum van Umicore wereldwijd.

Contactnummer voor familieleden

Umicore zegt in een persbericht dat het zoveel mogelijk ondersteuning biedt aan nabestaanden en collega's van de slachtoffers.

Familieleden die contact willen opnemen met het bedrijf, kunnen dat via het telefoonnummer 014/24 52 55 of 014/24 52 56.