U bent hier

2 jaar gevorderd voor ouders uit Heist die kinderen mishandelen met bezemsteel

Heist op den Berg | Kempen regio
09.11.2018 - 08.15u
Door: Mark Jaspers

Voor de correctionele rechtbank van Mechelen zijn donderdag een moeder en vader verschenen die hun kinderen regelmatig afranselden met een bezemsteel. Ze sloten hen ook buiten in de vrieskou en overgoten hen dan met een emmer koud water.

Een van de kinderen vertelde dit aan een vriendinnetje en zo kwamen de feiten aan het licht. De ouders staan terecht voor het breken van de arm van hun dochter, het slaan van minstens 7 kinderen en onterende behandeling van drie van hen.

Het koppel woonde begin dit jaar met zijn 10 kinderen in Heist-op-den-Berg toen een dochter aan een vriendinnetje en haar moeder vertelde hoe ze aan haar verwondingen kwam.

Toen bleek dat beide ouders hun kinderen regelmatig straften door hen te slaan met een houten bezemsteel.

Bij het bewuste meisje was al eens een arm gebroken door de slagen, zij en haar broers moesten ook soms in de vrieskou buiten staan of werden overgoten met een emmer koud water. De kinderen werden verhoord en gaven allemaal toe dat ze regelmatig slachtoffer waren van geweld, maar vonden dat normaal.

"Als wij stout zijn, moeten wij gestraft worden", klonk het tijdens de verhoren. Uit buurtonderzoek bleek dat er regelmatig lawaai en gebrul uit het huis van de familie kwam. De buren zagen de ouders soms zwaaien met een stok.

De kinderen werden inmiddels geplaatst en kampen allemaal met problemen: sommigen hebben autisme, ADHD en/of gedrags- en emotiestoornissen. Zij stellen het momenteel goed maar hebben wel een vertekend beeld over wat kan en wat niet. Zij blijven loyaal aan hun ouders en vinden de fysieke straffen normaal. Om de twee weken verblijven ze per 5 een zaterdag bij hun ouders, die inmiddels in Beringen wonen.

De advocaten van de ouders vroegen een autonome probatiestraf of een straf met uitstel. "Zij zien hun kinderen doodgraag, maar wisten pedagogisch niet hoe ze het moesten aanpakken", zei meester Pieter De Wit die de vader bijstaat. "Zij moeten psychologische begeleiding krijgen en leren hoe ze hun kinderen moeten opvoeden."

Het parket meent dat een celstraf van twee jaar, al dan niet gekoppeld aan voorwaarden, een gepaste straf is. Vonnis op 6 december. (Belga)

imageMeer nieuws

Startschot Grote Lenteschoonmaak Kleine Nete

Grobbendonk | Kempen regio | Neteland 27.02.2020 - 16.36u

Zo'n 80.000 bezoekers voor schaatsbaan Sport Vlaanderen

Herentals | Neteland | Vlaanderen 27.02.2020 - 13.44u

6e editie van Walk 4 Charity

6e editie van Walk 4 Charity
Geel | Kempen regio | Laakdal regio 27.02.2020 - 11.08u

Nieuwtjes schepencollege Geel

Nieuwtjes schepencollege Geel
Geel 27.02.2020 - 11.04u

Doorbraak in astma-onderzoek: eiwit geïdentificeerd dat ernstige ontstekingen veroorzaakt

Internationaal | Kempen regio | Vlaanderen 27.02.2020 - 01.46u

Doodrijder 16-jarige Ian onder elektronisch toezicht

Doodrijder 16-jarige Ian onder elektronisch toezicht
Grobbendonk | Kempen regio | Vorselaar 26.02.2020 - 22.47u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto