Een 35-jarige man uit Letland die in het Franse Bordeaux verblijft en zijn 41-jarige kompaan uit Georgië riskeren elk 2 jaar effectieve celstraf en een boete voor het plegen van diefstallen van scheermesjes.

Het tweetal, dat momenteel in hechtenis zit, verscheen maandag voor de correctionele rechtbank in Hasselt. Het parket achtte hen verantwoordelijk voor negen winkeldiefstallen in vestigingen van Colruyt of Okay. Een van de twee vroeg de strafrechter of die hen voor eindejaar nog kon vrijlaten.

Het duo pleegde diefstallen in winkels in Zelzate, Beringen, Grobbendonk, Leopoldsburg, Mol, Geel en Herk-De-Stad. Een veiligheidsmedewerker van de Colruyt in Hasselt hield de twee mannen op 17 juni in het oog in de Colruyt in Hasselt. Nadat ze de winkel hadden verlaten, volgde de veiligheid sbeambte het tweetal dat in een voertuig wegreed.

De twee mannen stapten vervolgens de Okay in Herk-De-Stad binnen. Daar zag hij dat ze pakken met scheermesjes onder hun broek stopten. Een van de twee betaalde aan de kassa een kleine aankoop.

De politie reed hun wagen uiteindelijk klem. In het handschoenenkastje staken een kniptang en schroevendraaier. In de kofferbak lagen 29 pakken Gilette-scheermesjes met een totale waarde van ruim 1.100 euro. In totaal zouden ze 123 pakken scheermesjes hebben gestolen.

Aanvankelijk ontkenden de beklaagden hun betrokkenheid, maar bij het einde van het onderzoek gingen ze door de knieën. Er waren immers ook camerabeelden voorhanden. De verdediging vroeg een straf met uitstel en het effectieve deel van de celstraf te beperken tot de voorhechtenis. Op de vraag van de rechter waarom ze net scheermesjes op het oog hadden kwam geen plausibele uitleg. Vonnis op 24 december(Belga)