Een 35-jarige man uit Letland die in het Franse Bordeaux verblijft en zijn 41-jarige kompaan uit Georgië zijn maandag door de Hasseltse strafrechter tot elk achttien maanden celstraf veroordeeld voor diefstallen van scheermesjes.

Het tweetal zit momenteel nog in hechtenis. Ze zijn schuldig aan negen winkeldiefstallen in vestigingen van Colruyt of Okay. Een van de twee vroeg de strafrechter of die hen voor eindejaar nog kon vrijlaten. De rechter verleende hen uitstel voor het deel van de celstraf dat de voorhechtenis overschrijdt. Ook de achthonderd euro boete is met uitstel.

Het duo pleegde diefstallen in winkels in Grobbendonk, Mol, Geel, Zelzate, Beringen, Leopoldsburg  en Herk-De-Stad. Een veiligheidsmedewerker van de Colruyt in Hasselt hield de twee mannen op 17 juli in het oog in de Colruyt in Hasselt.

Nadat ze de winkel hadden verlaten, volgde de veiligheidsbeambte het tweetal dat in een voertuig wegreed. De twee mannen stapten vervolgens de Okay in Herk-De-Stad binnen. Daar zag hij dat ze pakken met scheermesjes onder hun broek stopten. Een van de twee betaalde aan de kassa een kleine aankoop.

De politie reed hun wagen uiteindelijk klem. In het handschoenenkastje staken een kniptang en schroevendraaier. In de kofferbak lagen 29 pakken Gilette scheermesjes met een totale waarde van 1.135 euro. In totaal hadden ze 117 pakken scheermesjes hebben gestolen.

Aanvankelijk ontkenden de beklaagden hun betrokkenheid, maar bij het einde van het onderzoek gingen ze door de knieën. Er waren immers ook camerabeelden voorhanden. De verdediging vroeg een straf met uitstel en het effectieve deel van de celstraf te beperken tot de voorhechtenis.

Op de vraag van de rechter waarom ze net scheermesjes op het oog hadden kwam geen plausibele uitleg. Hun voertuig, een Opel Vectra, is verbeurd verklaard. (Belga)