Schepen Gert Fransen (ex-Sp.a) en OCMW-voorzitter Anne Appeltans  (ex-CD&V) Janssen zijn uit de nieuwe politieke beweging 'DeBurgers van Grobbendonk en Bouwel' gestapt.   Consternatie bij de leden van de burgerbeweging.

Ondanks deze beslissing kunnen de 2 zich nog steeds vinden in het concept waarvan ze, nu bijna anderhalf jaar geleden, mee aan de basis lagen: teruggaan naar een zuivere vorm van democratie waar alle burgers mee vorm en richting kunnen geven aan het gemeentelijk beleid.

Het blijft volgens hen de absolute toekomst. Lokale politiek is vandaag immers teveel een zaak van nationale partijen geworden die weinig voeling hebben met de eigenheid van een dorp of een stad.

'Bij "deBurgers" wordt heel erg nagedacht vanuit een 'heilig' theoretisch kader dat ook zo goed als nooit wordt afgetoetst aan die lokale realiteit en gaat het project bovendien steeds meer de richting uit van een uitgesproken conflictmodel', zegt Anne Appeltans. 

'Iets wat begonnen was als een puur democratisch project stevent daardoor af op precies het tegenovergestelde.'

Volgens Fransen en Appeltans-Janssen was het nooit de bedoeling om a priori 'interne oppositie' te gaan voeren en op die manier de huidige coalitie onder druk te zetten. Zij willen kritisch maar constructief blijven meewerken aan het beleid, niet meer gestuurd vanuit het klassieke partijgegeven, maar vanuit de burgers die samen komen in een burgerraad.

'Ondertussen vonden er al 2 burgerraden plaats en werden hieruit spontaan werkgroepen opgericht waar écht inhoudelijk wordt nagedacht', weet schepen Gert Fransen.   'Individuele burgers buigen zich over thema's als mobiliteit, financiën en sociale zaken. Daar kunnen politieke partijen alleen maar van dromen.

Het stuit ons enorm tegen de borst dat al dat werk niet wordt gehonoreerd en dat er niets mee kan of mag gebeuren. Minstens is dit de huidige tendens. Volgens de initiatiefnemer van deBurgers, Peter Vos, is de burgerraad, en bijgevolg de werkgroepen, niet legitiem voor de verkiezingen van 2018.'

Dat kunnen of willen de twee mandatarissen niet begrijpen. Ze merken dat er om die reden al heel wat mensen die positief willen meedenken ondertussen hebben afgehaakt.

Daarnaast willen Appeltans-Janssen en Fransen zich niet laten lenen om mee vorm te geven aan een verkiezingslijst die hoe dan ook een conflictmodel predikt.

'Appeltans-Janssen en Fransen vinden het vooral jammer dat het concept zou stranden op hun persoonlijke conflict met het karakter van de initiatiefnemer. Het was ook niet hun bedoeling om een ultimatum te stellen en het was dan voor hen ook een evidente consequentie om zelf een stap opzij te zetten en zich van het project in deze constellatie te distantiëren. Een spijtige zaak, maar een zeer bewuste keuze.'

Hoe nu verder ?

'Nu willen we tot december op een kritische en constructieve manier blijven verder werken. De politieke ambitie is bij beiden zeker nog aanwezig. De tijd zal haar werk doen en uitwijzen of er voor Fransen en Appeltans -Janssen überhaupt nog een politieke toekomst is in Grobbendonk-Bouwel.

Veranderen van het politieke systeem moet volgens hen de doelstelling blijven maar ze zijn er ook van overtuigd dat die verandering een stuk realistischer wordt als je dit van binnenuit kan én wil doen. Evolutie in plaats van revolutie.'

Nog een politieke toekomst ?

"Daar kan ik nu niets over zeggen omdat ik het zelf niet weet", reageert Anne Appeltans. "Een overstap naar een traditionele partij zie ik mezelf niet meer maken."

Dat geldt ook voor Gert Fransen. "Ik wilde er nog zeker een legislatuur bij doen en meewerken aan een beleid dat dichter bij de burgers staat, maar dan door evolutie en niet door revolutie. Misschien houdt het eind dit jaar op, nu weet ik het niet."

Peter Van Pelt (ex-N-VA), het derde gemeenteraadslid dat in september koos voor De Burgers, blijft op post. "Maar voor de lijstvorming heb ik voor mezelf geen grote ambities meer. Ik blijf wel geloven in het idee en betreur dat menselijke conflicten het project deels doen splijten."  (pp)

Op de foto : mede-oprichter Peter Van Pelt (ex-N-VA), Anne Appeltans-Janssen (ex-CD&V) en schepen Gert Fransen (ex-sp.a) in betere tijden / N.