Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

2 verdachten uit Heist-op-den-Berg aangehouden voor cybercrime : '293 feiten van phishing met totaal vermogen van €1 miljoen'

Cybercrime

Het Antwerpse parket heeft 2 jonge verdachten uit Heist-op-den-Berg aangehouden in een gerechtelijk onderzoek rond cybercrime. De 2 twintigers werden opgepakt nadat ze al een tijd in het vizier liepen van de politie.

De recherche van PZ Heist heeft dinsdag in samenwerking met de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) drie mensen opgepakt in een gerechtelijk onderzoek rond cybercrime. 

Een 21-jarige man uit Heist-op-den-Berg liep in 2021 meermaals in het vizier van de speurders die onderzoek voerden naar feiten van oplichting en phishing. In dat jaar had de onderzoeksrechter hem ook een tijd onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Via de aangetroffen gsm-toestellen konden de rechercheurs zijn criminele activiteiten verder in kaart brengen. De twintiger kon met een 21-jarige medeverdachte, ook uit Heist-op-den-Berg, gelinkt worden aan maar liefst 91 feiten van oplichting tussen oktober en december 2021, waarbij contactloze frauduleuze transacties werden uitgevoerd in Brussel.

Het onderzoek ging onverminderd verder. Dat leidde naar een Facebookprofiel waarmee de twintiger op Facebook marketplace slachtoffers maakt. Opvallend: de twintiger was ooit geldezel in een criminele organisatie. Daarna werkte hij zich op om zelf een netwerk rond zich op te bouwen, waarbij medeverdachten werden ingeschakeld.

Samen zouden ze minstens 9 frauduleuze Facebookprofielen hebben gebruikt. Phishing panelen werden voor 350 euro per maand gehuurd via Telegram.

De criminele organisatie kon gelinkt worden aan minstens 293 verschillende feiten van oplichting / phishing met een totaal wederrechtelijk vermogen van 1 miljoen euro.

De onderzoeksrechter gaf dinsdag opdracht tot 4 huiszoekingen in Heist-op-den-Berg en in Ranst, waarbij twee mannen van 21 en een vrouw van 23 konden worden opgepakt. Na voorleiding heeft de onderzoeksrechter beslist om de twee mannen onder aanhoudingsmandaat te plaatsen. De vrouw werd vrijgelaten onder voorwaarden.

De raadkamer bevestigde vrijdag de aanhouding van de twee verdachten.

Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet. (parket)

Cybercrime

Deel dit artikel