U bent hier

2 verschillende visies straatverlichting N13, 2 gemeenten

Grobbendonk | Herentals | Neteland
20.12.2018 - 08.33u
Door: Herman Gezelle

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat met het gemeentebestuur van Grobbendonk praten over het doven van de openbare verlichting langs de vernieuwde N13. Een beslissing die niet voor de hand ligt.

Morgen vrijdag gaat de N13 tussen Herentals en Grobbendonk na ruim anderhalf jaar opnieuw open voor het verkeer. Wie er recent 's avonds of 's nachts passeerde heeft ongetwijfeld de verschillen in de openbare verlichting opgemerkt. Op het grondgebied van Herentals staan er nieuwe lampen links en rechts van de weg boven de gloednieuwe fietspaden.

De rijbaan is grotendeels duister. Dat verandert op het grondgebied Grobbendonk waar de oude verlichtingspalen zijn blijven staan en niet alleen de fietspaden, maar ook de rijbaan baadt in het licht.

"De lichtvisie van de Vlaamse overheid voor gewestwegen bepaalt dat dit type weg niet moet verlicht worden, behalve op de conflictpunten zoals kruispunten", weet communicatieverantwoordelijke Jef Schoenmaekers van AWV.

"Met de heraanleg is het verwijderen van de bestaande verlichting in Herentals gebeurd, omdat men daar ook alle leidingen ondergronds heeft gelegd. In Grobbendonk heeft de gemeente ervoor gekozen de leidingen bovengronds te laten, wat financieel interessanter is, en dus ook de verlichtingspalen te laten staan. Het doven of weghalen van de verlichting is besproken, maar dit is door de gemeente niet uitgevoerd."  (pp)(pb) foto's Peter Verstraeten/ Nnieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto