Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

20 jaar fietsatelier Sjans, 15.000 fietsen gered van de afvalberg

Sjans Heist

In 2004 startte het succesverhaal van het fietsatelier, een samenwerking tussen de kringloopwinkel en het OCMW van Heist-op-den-Berg. Ondertussen noemt de kringloopwinkel ‘Sjans’ en verhuisde het fietsatelier naar de Cederstraat, maar het fietsatelier bereikt nog steeds de vooropgezette doelen: het biedt zinvolle werkervaring, tewerkstelling, opleiding en doorstroming.

Ondertussen staan er 15.000 rijklare fietsen op de teller.

Activeren van mensen via werk en opleiding in het fietsatelier

Jan Vanderwegen, werkbegeleider fietsatelier: ‘We activeren mensen met een tijdelijk werkervaringscontract (tewerkstelling van mensen met een leefloon) via werk en opleiding. De eerste periode krijgen de deelnemers een gedegen opleiding op de werkvloer tot fietshersteller. Nadien kunnen zij zelfstandig aan de slag om rijklare fietsen te maken. 6 tot 8 medewerkers worden tegelijkertijd begeleid, telkens in een verschillende fase van het traject. Beginnende en meer ervaren medewerkers werken dus samen met elkaar en kunnen dan ook van elkaars ervaring leren.’

‘Deze opleiding en tewerkstelling bieden een opstap naar een verdere plaats op de arbeidsmarkt’, voegt Jan er nog aan toe.

Fietsen van de afvalberg redden

‘Hergebruik van duurzame gebruiksgoederen staat bovenaan de doelstellingen van kringloopwinkel Sjans. Wij redden afgedankte fietsen van de afvalberg en verwerken ze tot fietsen die veilig en wettelijk in orde zijn. De fietsen kunnen dan weer aan een voordelige prijs verkocht worden in onze acht kringloopwinkels.’

‘Elektrisch aangedreven fietsen, scootmobielen en steps vormen een apart verhaal’, zegt Jan: ‘Het zwakke punt bij elektrische aangestuurde rijwielen is meestal de batterij. Die zijn vaak stuk en nieuwe zijn duur in de aankoop. Enkel voor een rijwiel dat nog in prima conditie verkeert, kopen we een nieuwe batterij. Bovendien beschikken we over een toestel om batterijen te testen en kunnen we garantie geven op de batterij. Indien een rijwiel in te slechte staat verkeert, kan het eventueel nog gebruikt worden voor de onderdelen.”

Recente verhuis naar een nieuw atelier zorgt voor fietsen in alle Sjans kringloopwinkels

‘in 2023 zijn we verhuisd naar ons nieuw fietsatelier in de Cederstraat in de nabijheid van de kringloopwinkel. Bij deze verhuis investeerden we in nieuwe werkposten met onder meer elektrisch in de hoogte verstelbare fietsdragers. Deze maken het mogelijk om op ergonomisch verantwoorde wijze aan de fietsen te werken.’, verklaart Jan trots. ‘En wat meer is, de verhuis en de investeringen hebben ook een gunstig effect op de productiviteit. We kunnen nu degelijke fietsen leveren aan alle Sjans kringloopwinkels in de Zuiderkempen’.

Tijdens 20 jaar werking 15.000 fietsen rijklaar gemaakt

‘Het is met heel veel trots dat we op onze twintigste verjaardag de teller op 15.000 rijklare fietsen hebben kunnen brengen.’ ‘Deze bijzondere fiets zullen we verloten tussen alle klanten van de Sjans kringloopwinkels tijdens een aanwezigheidstombola op zaterdag 23 maart’, besluit Jan.

 

Sjans kringloopwinkel is een activiteit van maatwerkbedrijf Waardenmakerij vzw. Sjans baat 8 winkels en een webshop uit. Daarnaast verzamelt Sjans goederen en spullen via de geefpunten, gratis ophaling en via de hergebruikcontainers op de recyclageparken. De medewerkers van Sjans sorteren de goederen en maken ze winkelklaar. In het elektroatelier worden alle toestellen gecontroleerd en in het fietsatelier worden fietsen hersteld en rijklaar gemaakt. De missie van Waardenmakerij is onder meer het creëren van goeie jobs, voor de mensen in de Kempen.

Sjans Heist

Deel dit artikel