U bent hier

20-jarige kritiek na inname van visolie tijdens Leuvense studentendoop in Vorselaar

Vorselaar
06.12.2018 - 17.04u
Door: Herman Gezelle

In Vorselaar is woensdag een studentendoop van een Leuvense studentenvereniging stevig uit de hand gelopen. Een 20-jarige "schacht" uit Edegem werd onwel en moest in zeer kritieke toestand worden overgebracht naar het UZA.

Ook twee anderen werden voor verzorging opgenomen in het ziekenhuis. Het parket van Antwerpen is een onderzoek gestart, mogelijk zorgde de inname van visolie voor een verhoogd zoutgehalte in het bloed van de studenten.

De studentenvereniging in kwestie organiseerde dinsdag het eerste luik van de studentendoop in kwestie in Leuven zelf, waarna het evenement woensdag verderging in een bosrijke omgeving in Vorselaar.

Er werden drie nieuwe leden of "schachten" gedoopt: een 19-jarige uit Hove, een 20-jarige uit Zandhoven en een 20-jarige uit Edegem. Ze moesten allerlei opdrachten uitvoeren, waaronder blijkbaar het innemen van visolie.

Omstreeks 21u werd de jongeman uit Edegem onwel. De organisatoren van de doop beslisten om hem naar het Sint-Jozefziekenhuis in Malle te brengen, maar daar verslechterde zijn toestand dusdanig dat besloten werd hem aan het UZA in Edegem toe te vertrouwen.

"Op dit moment is de toestand nog steeds zeer kritiek", stelt het parket. "De twee anderen hadden ook klachten en werden ook naar het ziekenhuis gebracht. Zij worden verzorgd in het ziekenhuis, maar konden wel verhoord worden."

Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of het innemen van visolie tot de gezondheidsproblemen heeft geleid. Een wetsdokter zal de verwondingen van de studenten onderzoeken.

Reuzegom, verantwoordelijk voor de uit de hand gelopen studentendoop in Vorselaar, is geen onbesproken studentenvereniging. In het recente verleden kwam de Antwerpse studentenvereniging in Leuven in opspraak met enkele incidenten.

De website en de Facebookpagina van de club zijn donderdagavond offline gehaald.

Reuzegom werd in 1946 opgericht door onder meer Hugo Schiltz. De oorspronkelijke benaming Oxaco-Leuven werd in 1957 veranderd in Reuzegom, als verwijzing naar "de Reuzekes van Borgerhout". Momenteel heeft de studentenclub een dertigtal leden die zich uitleven tijdens internationale kroegentochten, luxueuze skivakanties en een jaarlijkse uitstap naar de Oktoberfesten in München.

In maart 2013 kwam Reuzegom in aanvaring met dierenrechtenorganisatie Gaia en met de KU Leuven over dierenmisbruik. Op een filmpje van de besloten Facebookpagina van de club was te zien hoe enkele leden een biggetje doodschoten met een karabijn. Nieuwe leden werden verplicht om een heel academiejaar een konijn te onderhouden en dat vervolgens eigenhandig te slachten.

"Het zijn inderdaad geen onbekenden", zegt Kenny Van Minsel, voorzitter van de Leuvense Studentenkoepel LOKO. "Nogal wat incidenten met soortgelijke clubs in Leuven gaan er soms echt over." Van Minsel betreurt dat Reuzegom het charter over studentendopen niet heeft getekend. "Daarin staan heel wat bepalingen waaraan de clubs zich moeten houden, zoals controle door de politie tijdens de doop. Geen enkele studentenclub in Leuven heeft het charter ondertekend."

Om hoeveel clubs het precies gaat, is niet bekend. "Het zijn feitelijke verenigingen die soms even snel weer opgedoekt worden. Reuzegom is wel een vaste waarde."

Het doopcharter werd in 2013 opgesteld door de KU Leuven, LOKO, de politie en het Leuvense stadsbestuur. Bij Reuzegom was donderdagavond niemand bereikbaar voor commentaar.

(Belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto