In koekjesfabriek van Mondelèz International in Herentals staan 200 banen op de tocht. 3 productielijnen zouden gesloten worden.

De directie is ervan overtuigd dat de herstructurering mogelijk is zonder naakte ontslagen, zegt ze maandag in een persbericht.

In de koekjes- en chocoladefabriek in Herentals werken momenteel 1.019 mensen.

Met het transformatieplan "moet de concurrentiepositie van de fabriek verstevigd worden", zegt het bedrijf.

"Hoewel de koekjesfabriek de afgelopen jaren vooruitgang heeft geboekt, is ze nog steeds niet kostenefficiënt genoeg om het hoofd te bieden aan de hoge druk waarmee de industrie te kampen heeft.

Om de fabriek klaar te stomen voor de uitdagingen van de toekomst en de concurrentiepositie te verstevigen, zou de koekjesfabriek in Herentals zich concentreren op en investeren in haar belangrijkste productielijnen.

Mondelèz International is ervan overtuigd dat de implementatie van die transformatie zou kunnen plaatsvinden dankzij de natuurlijke afvloeiing van een deel van de werknemers in de koekjesfabriek middels het Stelsel van Werkloosheid met Bedrijfstoeslag (SWT)."

Investering van €10 miljoen gepland

Er is ook een investering van 10 miljoen euro gepland om de productie van merken TUC, Prince, Pim's en Bastogne hoog te houden.

"Deze voorgestelde transformatie is essentieel als we de concurrentiepositie van onze koekjesfabriek willen versterken en tegelijkertijd wendbaarder en aantrekkelijker willen worden voor verdere investeringen", zegt, Pim Cavyn, Plant Director van de vestiging in Herentals.

"We begrijpen natuurlijk dat verandering nooit eenvoudig is. Daarom zouden we een initiatief rond interne mobiliteit lanceren met de nodige opleidingen om alle overblijvende werknemers die mogelijks veranderingen zullen ervaren in hun job de nodige ondersteuning te bieden."

Mondelèz groepeert bekende merken zoals Lu, Kraft Foods en Côte d'Or.

UPDATE 17u:

Herstructurering Mondelèz in Herentals - Personeel legt werk neer

Het personeel heeft het werk neergelegd in de koekjesfabriek in Herentals, waar 200 jobs bedreigd zijn. Dat zegt de liberale vakbond.

"De hele fabriek ligt momenteel stil", aldus vakbondsvrouw Katleen Verhaegen. De staking zou zeker tot dinsdagnamiddag duren. Dan zitten directie en vakbonden opnieuw rond de tafel. (belga)

Straks meer met reacties vakbonden.