De Congregatie van de Zusters der Christelijke Scholen Vorselaar bestaat 200 jaar. Het hele jaar door organiseren de Zusters vieringen en herdenkingen. 

De Congregatie werd gesticht in 1820 door de Jezuïet Lodewijk Vincent Donche, onder impuls van Regina della Faille, gravin van de Werve de Vorsselaer.

Van bij haar ontstaan had de congregatie een apostolische opdracht inzake onderwijs, zorg en verkondiging, met een bijzondere aandacht voor de zwakke en behoeftige mensen in de samenleving.

Doorheen de geschiedenis kreeg deze apostolische opdracht andere accenten. Naast onderwijs ontwikkelde de congregatie initiatieven in de bijzondere jeugdzorg, de ouderenzorg, de pastorale werking en tal van ondersteunende activiteiten in zorg en verkondiging.

Deze initiatieven werden in geëigende beleidsstructuren ondergebracht. De veranderende maatschappelijke context maakte dat jonge mensen hun christelijk en maatschappelijk engagement niet langer vorm geven door intrede in een religieuze gemeenschap.

Daardoor daalde het aantal zusters stelselmatig en veroudert de congregatie.

Momenteel zijn er 242 zusters in Vlaanderen en 17 zusters in Latijns Amerika. De congregatie wil haar bewogenheid en bezieling echter vrijwaren en haar apostolische opdracht verder zetten, ook voor de komende 200 jaar.

Daarom ontwikkelt de congregatie nieuwe beleidsstructuren die haar vermogen verankert aan de verderzetting van de apostolische opdrachten. Deze verankering gebeurde door de oprichting van de Private Stichting Michiel in december 2016 ter verwezenlijking van drie belangrijke doelen.

De Private Stichting Michiel voorziet in de eerste plaats in het levensonderhoud en de verzorging van de zusters die tot de congregatie behoren. De resterende middelen gebruikt de Private Stichting om het materiële en immateriële erfgoed van de congregatie te vrijwaren en verder uit te bouwen.

Op materieel vlak draagt ze zorg voor het patrimonium, het archief en de kunstvoorwerpen van de congregatie. Ze stelt mensen en expertise ter beschikking en verleent steun aan initiatieven gericht op onderwijs, zorg voor personen in kwetsbare situaties en pastoraal werk. Ze bevordert de samenwerking tussen deze organisaties.

Het erfgoed van de congregatie bestaat ook uit een rijke christelijke traditie, de kracht van de gemeenschap, de zending van jonge vrouwen die hun beste krachten wijdden aan zwakke en behoeftige mensen in de samenleving.

De Private Stichting Michiel zorgt voor een eigentijdse invulling van deze visie en ontwikkelt activiteiten om de christelijk identiteit van de congregatie verder te laten leven.

Voor meer informatie over de oorsprong, de geschiedenis en de toekomst van de Congregatie van de Zusters der Christelijke Scholen Vorselaar zie: www.zustersvorselaar.be

Ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de Congregatie van de Zusters der Christelijke Scholen Vorselaar werd een boek uitgegeven in samenwerking met KUL/KADOC. Dit boek bevat de gehele geschiedenis van de congregatie in visie en maatschappelijke evoluties, in jaartallen, statistieken en beelden. Het boek is verkrijgbaar in het klooster, Markt 19, 2290 Vorselaar.

200-jarig bestaan van de Congregatie van de Zusters der Christelijke Scholen Vorselaar

Jaarprogramma

2 februari 2020: Mgr. De Kesel, aartsbisschop van Mechelen-Brussel, gaat voor in de plechtige eucharistieviering voor de zusters van de congregatie ter gelegenheid van de start van het feestjaar.

13 mei In alle apostolaten verbonden met de congregatie van Vorselaar, wordt feest gevierd. Op hetzelfde ogenblik gaan in alle gemeenschappen van de congregatie activiteiten door om hun verbondenheid met de apostolaten te symboliseren.

15 mei De Private Stichting Michiel - opgericht in 2016 door de vzw Zusters der Christelijke Scholen - organiseert een academische zitting met als gastsprekers Prof. Em. Janssens, Dr. Kristien Suenens en Zr. Maria Hendrickx, algemeen overste van de Congregatie van de Zusters der Christelijke Scholen Vorselaar.

22 augustus De zusters vieren hun congregatiefeest naar aanleiding van de feestdag van Jozef Calasanz, de patroonheilige van de congregatie.

22 en 23 augustus De Onderwijsinrichtingen Zusters der Christelijke Scholen (OiZCS)organiseren een levende tentoonstelling. Bezoekers stappen in de schoenen van kinderen en nemen deel aan de grondstroom van de congregatie.

25 september Aankondiging van het feestweekend op het marktplein van Vorselaar.

29 september Onderwijscongres van de Onderwijsinrichtingen Zusters der Christelijke Scholen.

3 - 4 oktober Slotviering met receptie en volksfeest op het marktplein. In het klooster opent de belevingstentoonstelling voor het 200-jarig bestaan.

27 – 28 november De leerlingen van het Kardinaal Van Roey Instituut brengen een musical in het teken van het jubeljaar. Deze gaat door in de evenementenzaal De Dreef Vorselaar.