Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

200 jaar zusters en 120 jaar lerarenopleiding in Vorselaar bekroond met boek door en voor leraren

Zusters Vorselaar

De viering van 200 jaar Zusters der Christelijke Scholen in 2020 kon wegens de coronacrisis niet doorgaan. Een streep door de rekening van de tien studenten die zich in het verleden van de onderwijscongregatie hadden verdiept. Maar kijk, twee jaar later, naar aanleiding van 120 jaar lerarenopleiding in Vorselaar en op Dag van de leraar, ontvangen de zusters het eerste exemplaar van hun boek. 'The Joy of Teaching!' is meer nog dan de geschiedenis van een congregatie en een verzameling portretten van leerkrachten 'van Vorselaar', een zoektocht naar de essentie van het leraarschap en een positieve boodschap voor wie vandaag, in tijden van hoog oplaaiende onderwijsdiscussies en lerarentekort, in dit mooie vak wil stappen.

'Het is ​ een positief, universeel en tijdloos verhaal over leraar zijn.'
Koen Cools

200 jaar Zusters der Christelijke scholen

In hun bachelorproef combineerden de studenten Belgische, Vlaamse en lokale onderwijsgeschiedenis met een denkoefening over leraar zijn vandaag en morgen. ​ Aan de hand van 12 'portretten', interviews en gesprekken met oud-studenten ‘van Vorselaar’ brachten ze visies op leraarschap in kaart. In de interviews wilden ze zoveel mogelijk generaties overspannen. Van hoogbejaarde zusters tot pas afgestudeerde juffen en meesters. De enige bijkomende voorwaarde was dat elke oud-student na zijn studie in Vorselaar was terechtgekomen op één van de scholen in het omvangrijke netwerk van de congregatie.

'Bij het voorbereiden van de gesprekken was van in het begin duidelijk dat we het lokale verhaal wilden overstijgen', zegt docent Koen Cools, die het project begeleidde. 'Het werd een zoektocht naar de essentie van leraarschap over generaties heen. We wilden de tijdloze kern van leraar zijn vatten in combinatie met de voortdurend veranderende maatschappelijke context. En wie weet ook … de geest van Vorselaar.' ​

De studenten gingen niet over één nacht ijs en voor de portretfotografie kregen ze zelfs de hulp van de bekende fotograaf Jimmy Kets, maar De coronapandemie en de lockdown in maart 2020 doorkruisten alle plannen. Enkele maanden later studeerden de studenten af met een verzameling ruwe interviews en portretfoto’s. Het feestjaar werd afgelast.

120 jaar Lerarenopleiding in Vorselaar

'Gelukkig was er een nieuw jubileum om het project nieuw leven in te blazen', zegt Cools. 'In 2022 ​ blaast de lerarenopleiding van Vorselaar ​ 120 kaarsjes uit. ​ We hebben de interviews herlezen, aangevuld en bewerkt en het is een prachtig boek geworden.'

'Het feit dat in Vlaanderen het debat over onderwijs met alle bijhorende doemscenario’s feller zou woeden dan ooit tevoren, was toeval. Voor ons blijft dit boek de ideale gelegenheid om de schoonheid van ons beroep in de verf te zetten. Het was dan ook snel duidelijk dat we de titel trouw zouden blijven: 'The Joy of Teaching!

Het boek omvat drie delen: Verhalen, Verzamelen en Verleden.

Carl Snoecx is auteur, theoloog, filosoof en gepassioneerd door onderwijs. Hij werkte als leraar, directeur en medewerker van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Met 42 professionele bacheloropleidingen, 18 graduaatsopleidingen en ruim 20.000 studenten in Antwerpen, Geel, Herentals, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is de Thomas More-hogeschool de grootste kweekvijver voor hooggeschoold professioneel talent van de provincie Antwerpen. Thomas More is een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten. Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.  Afbeelding delcampe.net archief/N.

Zusters Vorselaar

Zusters Vorselaar

Zusters Vorselaar

Deel dit artikel