Op 20.000 plaatsen in Vlaanderen wordt er vanaf vandaag een groot burgeronderzoek gevoerd naar de luchtkwaliteit in Vlaanderen. De deelnemers aan CurieuzeNeuzen zullen vier weken lang de hoeveelheid stikstofdioxide in hun straat meten. Op die manier moet een gedetailleerd beeld van de luchtkwaliteit tot stand worden gebracht.

"Er hebben zich tot onze verbazing 53.000 mensen kandidaat gesteld", zegt professor Filip Meysman, projectleider van CurieuzeNeuzen. Daaruit zijn 20.000 kandidaten geselecteerd.

Duizenden gezinnen, maar ook honderden scholen, bedrijven, verenigingen en gemeentehuizen installeren vandaag de meetapparatuur voor het CurieuzeNeuzenproject.

De opstelling is een vouwbord met twee buisjes, dat aan een raam op de eerste verdieping wordt opgehangen. Op die manier kan tot zaterdag 26 mei de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht worden gemeten.

De hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht is een goede aanduiding van de kwaliteit van de lucht: hoe hoger de concentratie hoe slechter de lucht dus. (VRTNWS)

Foto Wim Gys/Nnieuws