Het jaar 2014 is ontgetwijfeld het jaar van Harry en Olga, het 'bekendste' Herentalse koppel door het televisieprogramma The Sky is the Limit, en hét jaar van de Rode Duivels in Brazilië. Op de Grote Markt in Herentals en Geel liep het storm voor het WK op groot scherm.

Ze brachten allemaal ongetwijfeld soelaas in deze voor de Kempen barslechte economische tijden. Er waren sluitingen en faillissementen van kleine ondernemingen zoals Print-It in Herentals en horecazaken. De bekendste was misschien wel die van de Willy Horemans van de Silver Tree Irish Pub in Herentals.

In Herenthout/Grobbendonk ging een dienstenchequebedrijf over de kop. New Store Europe, een bedrijf in winkelinrichtingen sloot de deuren in Herentals. Sunnyland en Drukkerij Proost in Turnhout waren in crisis en geraakten in slechte papieren.

Bij Pharmabedrijf MDS in Heist-op-den-Berg verdwijnen er 44 jobs. In Geel opent het nieuwe chemiebedrijf JBF met een investering van 140 miljoen, circa 100 werknemers kunnen er aan de slag.

Maar erger nog waren de sluitingen van Heinz in Turnhout, Henrad (113 jobs weg) in Herentals, Multi Media Services (110 jobs weg) in Herenthout, de aangekondigde ontslagen bij Philips in Turnhout en DAF in Oevel. Al wordt daar binnenkort nog wel geïnvesteerd in een nieuwe lakstraat.

Investering 2015

Gelukkig zijn er nog de positieve economische berichten. Bobbejaanland investeert 5 miljoen euro in een nieuwe attractie. Ijsboerke in Tielen kan na zijn redding na 1 jaar prima cijfers voorleggen en gaat samenwerken met pralinengigant Leonidas.

Net als Soudal investeert het bedrijf in de wielerploeg van Lotto-Belisol. Cartamundi in Turnhout blijft internationaal overnames doen. Van Hool in Koningshooikt verzekert de tewerkstelling in ons land door een nieuwe fabriek te openen in Skopje (Slovenië). Nike wil in Olen, Herentals en Ham volgend jaar liefst 580 werknemers aanwerven.

Vaco Olen investeert 2.5 miljoen euro in een nieuwe afdeling. DAF Oevel investeert 100 miljoen euro in een nieuwe lakstraat in Oevel.

Foto's Ludo Coenen/Johan Temmerman /Dirk De Smollie /NNieuws.