Maar liefst 202 Mollenaars lieten zich gisteren bij de bevolkingsdienst in 't Getouw registreren als orgaandonor. Dat brengt het totaal in Mol op 1.548 orgaandonoren.

Ook in andere steden en gemeenten gingen heel wat Vlamingen in op de oproep om zich te registreren voor orgaandonatie. In heel Vlaanderen werden zondag in totaal 26.779 registraties genoteerd.

Nog niet geregistreerd? Het kan nog altijd. Gewoon even langsgaan bij de bevolkingsdienst.

Organen afstaan na je dood?

Wil jij je organen afstaan na je dood? Wettelijk gezien is elke Belg een orgaandonor, behalve als hij tijdens zijn leven verzet aantekende bij de bevolkingsdienst. Wanneer je geen verzet aantekende of naliet om je als orgaandonor te registreren, moet de familie bij overlijden deze moeilijke beslissing nemen. Door je nu te registreren, bespaar je familie en dierbaren deze vaak hartverscheurende keuze.

Voorwaarden

Voorwaarde is dat je meerderjarig bent. Minderjarigen kunnen ook toestemming geven onder zeer strikte voorwaarden. Vraag dit na bij de bevolkingsdienst.

Praktisch

Breng je identiteitskaart mee naar het registratiemoment.
Vul ter plekke het registratieformulier in.
Een medewerker van de bevolkingsdienst brengt je gegevens in in het rijksregister en geeft je een ontvangstbevestiging mee.
De registratie is gratis.

Van mening veranderd? Je kan de registratie bij de gemeente steeds herroepen.

Wachten op een nieuw leven

In ons land wachten meer dan duizend mensen op een nieuw leven via orgaantransplantatie. Praat daarom met je familie over orgaandonatie en laat je registreren.

Misschien geef jij een meisje met mucoviscidose hoop op een nieuwe long voor een tweede adem. Of zorg je ervoor dat een vrouw die wacht op een nieuwe nier niet langer drie keer per week aan de dialyse moet. Of bezorg je een man die dringend een nieuw hart nodig heeft een nieuwe start.

Meer info: bevolkingsdienst, 014 33 07 16, bevolkingsdienst@gemeentemol.be