De politie heeft zaterdag verscherpte snelheidscontroles uitgevoerd op de snelwegen. In totaal werden 2.106 automobilisten betrapt op te snel rijden. De hoogst vastgestelde snelheid was 213 km/u.

De controles kregen de toepasselijke naam "Operatie Speed" mee
Op 22 verschillende plaatsen in het land hebben politieteams controles op overdreven snelheid uitgevoerd. In totaal zijn 40.494 voertuigen gecontroleerd door mobiele radars. Deze hebben 2.106 inbreuken vastgesteld, waarvan 421 voertuigen aan de kant werden gezet. 6 rijbewijzen werden ingetrokken.

"De personen die een snelheidsovertreding begaan, worden afgeleid door motorrijders van de politie naar een parking voor een controle", zegt politiecommissaris Geert Verheyen van de wegpolitie. "Daarbij focussen we ons voornamelijk op buitenlanders omdat die onmiddellijk moeten betalen." De chauffeurs en bestuurders die aan de kant worden gezet, moeten ook allemaal een alcoholtest laten afnemen.

De mobiele radars werden vaak tussen twee flitspalen gezet, dit om het fenomeen "stop and go" te doen afnemen, namelijk afremmen in de buurt van een flitspaal om daarna weer op te trekken tot aan de volgende flitspaal. Zo goed als alle flitspalen in het land werden vanochtend op actief gezet. Hoeveel inbreuken de flitspalen hebben vastgesteld, is niet bekend.

"Er is zeker flink geflitst. Het is een zaterdag, dus het is rustiger op de weg. Daarom denken mensen dat ze sneller kunnen rijden, wat natuurlijk niet waar is. En daarom hebben we vandaag al verschillende mensen afgeleid", zegt Verheyen daarover.

Vooral in het weekend wordt vaak te hard gereden. Vanmorgen was er op verschillende plaatsen dichte mist, maar dat heeft de hardrijders niet tegengehouden. Volgens de politie zijn er dan ook al heel wat bestuurders en chauffeurs tegen de lamp gelopen, sommigen reden in de mist 180 kilometer per uur.

Bron : VRT