De voorbije week en weekend hadden de ploegen van politie regio Geel extra aandacht voor het naleven van de coronamaatregelen. In totaal werden er 23 overtredingen vastgesteld, allemaal in Geel.

Zes personen kregen een boete voor een niet-essentiële verplaatsing tussen 24 en 5 uur.

Vijf personen kregen een boete omdat ze op het Stationsplein geen mondmasker droegen, één omdat hij geen mondmasker droeg in het kernwinkelgebied en één omdat hij geen mondmasker droeg in de schoolomgeving.

Tien mensen, die samen een feestje hielden bij iemand thuis, kregen ook elk een boete.

Strengere maatregelen voor sport, culturele evenementen en (hoger) onderwijs

Het Overlegcomité heeft een reeks coronaregels op het vlak van sport, culturele evenementen en (hoger) onderwijs in lijn gebracht met alarmniveau 4.

De strengere regels zijn nodig om ziekenhuizen te ontlasten, te voorkomen dat alle scholen moeten sluiten, de gehele economie stilvalt en al te veel mensen zouden vereenzamen door een algemene lockdown.

Het gaat om de volgende strengere coronaregels:

Sportevenementen: alle professionele sportwedstrijden binnen en buiten verlopen zonder publiek.

Alle amateurwedstrijden worden opgeschort. Jeugdwedstrijden voor jongeren tot 18 jaar blijven toegelaten, maar zijn enkel toegankelijk voor één enkel lid van het gezin.

Het aanbieden en nuttigen van drank en voedsel blijft verboden.

Hoger onderwijs: de bezettingsgraad wordt herleid tot maximaal 20% mét mondmaskerplicht, behalve voor practica waarvoor dat niet mogelijk is. De regel geldt niet voor eerstejaars.

Indoor culturele evenementen (op cultureel, religieus, onderwijs en verenigingsvlak): maximum 40 personen, indien voldoende garanties voor coronaproof organisatie, en mits 1,5 meter-regel en mondmasker, maximum 200 personen. Het aanbieden van drank en voedsel is verboden.

Openbaar vervoer: elke overheid waakt er binnen zijn bevoegdheid over dat de capaciteit van het openbaar vervoer tijdens de spitsuren optimaal is om crowding te vermijden.

Pretparken worden tijdelijk gesloten.

Dierentuinen: indoor ruimtes worden gesloten; het aanbieden en nuttigen van drank en voeding is verboden.

Telewerk blijft de regel. Er wordt met de werkgeversfederaties overlegd om een responsabiliserende monitoring op te zetten zodat men de regel van telewerk overal toepast waar het moet.

De regels lopen tot en met 19 november 2020, met een tussentijdse evaluatie na twee weken. Het Overlegcomité herinnert daarnaast aan de algemene regels voor alarmniveau 4 die reeds op maandag 19 oktober van kracht gingen:

Knuffelcontacten (nauwe contacten) worden beperkt tot max. één persoon
Privésamenkomsten worden beperkt tot vier dezelfde personen per twee weken.

Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal vier personen.

Telewerk wordt de regel, voor functies die zich ertoe lenen met respect voor de continuïteit van de bedrijfsvoering, activiteiten en dienstverlening.

Markten en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kleine kerstmarkten zijn verboden.

Cafés en restaurants worden gesloten. Dit geldt voor een periode van vier weken, en wordt geëvalueerd na twee weken. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22 uur.

Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden, behalve in hotels voor de verblijvende gasten en koffietafel bij uitvaarten (max. 40 personen).

Nachtwinkels moeten sluiten om 22 uur. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20 uur.

Verbod om zich op de openbare ruimte te begeven tussen 24 en 5 uur, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, zoals onder meer dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werk verkeer.

Voor indoor activiteiten blijven de bestaande protocollen gelden tot aan evaluatie op 23 oktober. Er komt een verbod op de verkoop van drank en voeding.

Sportwedstrijden: compartimenten worden gehalveerd van 400 naar 200 toeschouwers (professioneel) of enkel met leden van hetzelfde huishouden (amateurs). Kantines en drankgelegenheden worden gesloten.

Meer info op: www.info-coronavirus.be