Provincie Antwerpen, Vlaanderen en Europa investeren fors in wandelen.Toerisme Provincie Antwerpen zit halverwege een ambitieuze plan. Tegen eind 2012 wil het als eerste in Vlaanderen haar hele wandelnetwerk klaar hebben, zo’n 12 netwerken.

 Naast provinciale middelen en Europese subsidies maakt ook Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois nu geld vrij, 236.800 euro. TPA kan daarmee de netwerken in de Antwerpse Kempen kwaliteitsvol uitbouwen.

Vandaag telt de provincie Antwerpen 6 wandelnetwerken : 2.162km
Gedeputeerde voor toerisme Inga Verhaert,: “Onze teller staat momenteel op 2.162 kilometer. Dit najaar openen we nog 2 wandelnetwerken: Kempense Hoven en Kempense Landduinen*. Eind 2012 zal onze provincie 12 netwerken tellen, goed voor ruim 4.200 kilometer wandelplezier. Nergens anders in Vlaanderen zullen wandelaars een sterker of gevarieerder aanbod vinden.”

De wandelnetwerken zullen niet de hele provincie dekken, zoals het fietsroutenetwerk. Alleen in de zoekzones die voldoen aan de criteria van Toerisme Vlaanderen en Toerisme Provincie Antwerpen zullen rechthoekige bordjes met rood-witte nummers verschijnen.

Nog meer kwaliteit
Een wandeling is de geknipte manier om bijzondere natuurgebieden en fraaie landschappen te verkennen. Minister van Toerisme Geert Bourgeois investeert dan ook graag 236.800 euro in de uitbouw van de wandelnetwerken Kempense Meren, Kempense Kolonies, Kempense Netes en wandelnetwerk nr. 12 (werktitel), een project waaraan een prijskaartje van ruim 639.000 euro hangt.

Dirk Yzewyn, directeur van TPA: We zullen deze subsidies niet alleen gebruiken voor bewegwijzering,, randinfrastructuur en kaartmateriaal. We plannen bijvoorbeeld ook verbindingen met netwerken in Nederland of aangrenzende provincies.”

Provincie, Vlaanderen én Europa
Zowel de Provincie (266.051 euro of 41,6%), Vlaanderen (236.800 euro of 37%) als Europa (136.807 euro voor het project ‘Grenzeloos Wandelen’ of 21,4%) investeren fors. Dat onderstreept het toeristische belang van een sterke wandelinfrastructuur.

En er is meer goed nieuws voor wie houdt van een actieve trip meldt gedeputeerde Verhaert: “Eind september openen we het ruiter- en mennetwerk Taxandria in Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Baarle en volgend jaar volgt de recreatieve ontsluiting van de Antitankgracht.

Ook daar hopen we op financiële steun van Vlaanderen en Europa. Naast wandelaars zijn binnenkort dus ook ruiters en fietsers aan de beurt.”